«Συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις»

631
Αλ. Τσίπρας: «Συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις»

«Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών. Επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών τόνισε ότι «λάβαμε το μήνυμα. Σεβαστήκαμε τη λαϊκή ετυμηγορία» και συμπλήρωσε πως προτεραιότητα του αποτελούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ήρθε η στιγμή για οφέλη στην μεσαία τάξη» επισήμανε και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας: «Η ΝΔ μιλά για μείωση φορολογίας με μεγάλο κόστος. Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες». «Δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα», ανέφερε.

«Εντός και εκτός τειχών τα περί εκτροχιασμού… Εχουμε τον κεντρικό τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Στουρνάρας και ακραίοι κύκλοι της Κομισιόν είναι αυτοί που αντιδρούν», είπε ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας για τις θέσεις του πολιτικού του αντιπάλου στα εργασίας είπε ότι «θέμα απολύσεων τέθηκε γιατί ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θεσπίσει, αν γίνει κυβέρνηση, το ένα προς πέντε στο δημόσιο». «Αυτό δεν αφορά μόνο αυτούς δεν θα προσληφθούν αλλά τους πολίτες που δεν θα βρίσκουν γιατρούς στα νοσοκομεία, τα παιδιά που δεν θάχουν δασκάλους ειδικής αγωγής….», συμπλήρωσε.

«Χρωστάμε μία συγγνώμη για αυτό που έγινε με τις μετατάξεις»

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «χρωστάμε μια συγγνώμη γι’αυτό που έγινε με τις μετατάξεις, όχι μόνο στα μέλη μας. αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ’αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή».

«Ηταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα. Ηταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες», σημείωσε ακόμα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis ανέφερε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας».

Επισήμανε πως «έχουμε μεγάλη καθυστέρηση η οποία δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για ορισμένα πρόσωπα που έχουν ευθύνες ή ομηρείας για κάποια άλλα που δεν έχουν» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί «Ρασπούτιν» τόνισε ότι «κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει το θάρρος να βγει να πει ποιος είναι αυτός» και κάλεσε αυτούς «που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν».

«Είχαμε εμείς ποτέ προνομιακή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη. Ούτε θαλασσοδανείων, ούτε σκάνδαλα όπως η Ζίμενς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι δικαστές δεν είναι ούτε δικοί μας ούτε δικοί τους».

Για την ανακοίνωση Κοτζιά

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά ότι δεν θα κατεβεί στις εκλογές ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η «απόφαση του Nίκου Κοτζιά να μην είναι υποψήφιος. Πάντα θα τον τιμώ. Είμαι βέβαιος ότι θάναι ένας χρήσιμος πολίτης και πολιτικός και έξω από την βουλή» και σημείωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν. Δεν θα μπω στην λογική της χαμένη ψήφου για κανέναν».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να γυρίσει το αποτέλεσμα, για το αποτέλεσμα του οποίου είπε ότι «αποτελεί την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου το αποτέλεσμα της κάλπης», ενώ άφησε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «να εξηγήσουμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος είναι ο οδοστρωτήρας που έρχεται για να σαρώσει», υπενθυμίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ως οδοστρωτήρας θα σαρώσει όλα τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 83% των φόρων επιβλήθηκε από τη ΝΔ.

Για τη μάχη των εκλογών ανέφερε ότι «στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργική οικογένεια. Θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου». «Το μόνο που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή είναι ότι θα κάνω ότι μπορώ ώστε να μην γυρίσει η χώρα πίσω», πρόσθεσε.

Τέλος, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «δεν μίλησε ο κ. Αποστολάκης για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλότατο επίπεδο» και τόνισε πως «το μήνυμα που δίνουμε στους γείτονές μας είναι ότι δεν απειλούμε κανένα, αλλά δεν φοβόμαστε και κανένα κι ούτε θα αφήσουμε κανένα να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Αυτή είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι το σχέδιο που θα ψηφίσει θα εφαρμοστεί και δεν θα είναι υπό την αίρεση της τρόικας. Αυτό έχουμε να το ζήσουμε από το 2009. Με τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μπορούμε σήμερα να προσθέσουμε επιπλέον μέτρα στήριξης για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της κοινωνίας -θετικά μέτρα τα οποία έχουμε ήδη κοστολογήσει. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, δίνουν προτεραιότητα στις ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.Η ΝΔ θέλει να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και να παρέμβει στα μερίσματα των μετόχων επιχειρήσεων. Αυτό είναι 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, τα οποία σκοπεύει να αναπληρώσει από τη μείωση δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και από τα επιδόματα.Σήμερα το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στο δημόσιο είναι 1 προς 1. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να προσλάβουμε επιπλέον 2.500 γιατρούς και νοσηλευτές, 10.000 καθηγητές τα επόμενα 4 χρόνια και 7.500 στην ειδική αγωγή. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 5.Κάθε χρόνο αποχωρούν 9.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο. Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα μπορούμε να προσληφθούν 1.800 εργαζόμενοι. Έχει εξαγγείλει προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, επομένως θα περισσεύουν 300 θέσεις. Αυτό σημαίνει 8.700 κενά σε σχολεία, νοσοκομεία, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.αΠρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά εκείνους που δεν θα προσληφθούν, αλλά την ίδια την κοινωνία. Τις οικογένειες που δεν θα βρίσκουν βοήθεια, τα νοσοκομεία που δεν θα έχουν γιατρούς και νοσηλευτές, τα σχολεία που δεν θα έχουν καθηγητές και δεν θα ανοίγουν στην ώρα τους, αφορά στην ειδική αγωγή. Το διακύβευμα για την επόμενη τετραετία είναι ποιοί θα κυβερνήσουν τον τόπο και με ποιο πρόγραμμα. Αν δηλαδή θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης όλων των κοινωνικών στρωμάτων, η πορεία για τη συνολική έξοδο από τη κρίση ή ένα πισωγύρισμα. Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. #εκλογές #εκλογές2019 #ΣΥΡΙΖΑ #ΠροοδευτικήΣυμμαχία

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 12. Juni 2019