Στην ανακρίτρια για απιστία πρώην δήμαρχοι Κορδελιού και Ευόσμου

2360
Την Κυριακή το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου
INTIME

Εξηγήσεις σε ανακρίτρια διαφθοράς κλήθηκαν να δώσουν δύο πρώην δήμαρχοι στους δήμους Κορδελιού και Ευόσμου, οι οποίοι διώκονται για υπηρεσιακή απιστία, συνδεόμενη με υπόθεση που αφορά τη μη είσπραξη τελών από εργολάβους και επίσης τη μη είσπραξη τελών υπεραξίας από ιδιοκτήτες ακινήτων στο δήμο τους.

Πρόκειται για τον άλλοτε δήμαρχο Ελευθερίου – Κορδελιού και μετέπειτα Κορδελιού – Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη και τον πρώην δήμαρχο Ευόσμου Δημήτρη Χατζηβρέττα, που διετέλεσαν κατά περίπτωση δήμαρχοι από το 1999 έως το 2014, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608, περί καταχραστών του δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση απαγγέλθηκαν κατηγορίες και εναντίον τεσσάρων πρώην αντιδημάρχων και δύο δημοτικών υπαλλήλων.

Ζημία 3,8 εκατ. ευρώ

Όπως προέκυψε από έρευνα του ΣΔΟΕ, την οποία προκάλεσε καταγγελία στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μέρους της θητείας των δυο κατηγορούμενων δημάρχων, δεν εισπράχθηκαν από εργολαβικές εταιρίες που έκαναν έργα στην περιοχή, τα προβλεπόμενα τέλη εκσκαφής και διέλευσης εγκατάστασης υπογείων δικτύων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να γίνουν τα έργα, οι τεχνικές εταιρίες πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα, να εγκριθεί αυτό από τις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες και να προκαταβληθεί το τέλος εκσκαφής, ώστε να δοθεί αδειοδότηση και να προχωρήσει η εκτέλεσή τους.

Στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΔΟΕ, ωστόσο, αναφέρεται ότι με εξαίρεση τα έτη 2006, 2008 και 2009, δεν τηρήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο και η οικονομική ζημιά στα δημοτικά ταμεία ανήλθε σε 1.470.821 ευρώ, ποσό που με τα πρόστιμα εκτοξεύεται στα 3,8 εκατ. ευρώ.

Μη είσπραξη 2,7 εκατ. ευρώ

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας, πάντα κατά την έρευνα του ΣΔΟΕ, αφορά τη μη είσπραξη τελών υπεραξίας για τα ακίνητα του ρυμοτομικού σχεδίου. Το τέλος αυτό καταβάλλεται όταν κατασκευάζεται ένα δημόσιο έργο δίπλα σε μια ιδιοκτησία ιδιώτη (π.χ. πάρκο). Με δεδομένο ότι το ακίνητο του ιδιώτη αποκτά υπεραξία, ο δήμος με την επιβολή τελών οφείλει να εισπράξει χρήματα, κάτι που, στην περίπτωση του δήμου Ευόσμου, φέρεται ότι δεν συνέβη, με συνέπεια να καταγραφεί ζημιά που προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ