ΔΣΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την «τριχοτόμηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης

49
Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον 78χρονο που έκανε ανήθικες προτάσεις σε 13χρονη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων της Αθήνας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις αρχές Ιουνίου με ταυτόχρονη διενέργεια στάσης εργασίας των δικηγόρων Αθήνας, αποφάσισε το δσ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ ) που αντιδρά στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για «τριχοτόμηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα με  νεότερη ανακοίνωση του ο ΔΣΑ καταδικάζει για άλλη μια φορά την «μονομερή υπουργική εξαγγελία» αλλά και το «προσβλητικό και ανοίκειο ύφος του κ. Κοντονή προς τους δικηγόρους» .

Η κατά τον κ.Κοντονή θεσμική τομή  με το «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δυο επιμέρους, ανατολικής και δυτικής Αττικής, ερμηνεύεται σύμφωνα με τους δικηγόρους ως «απαξίωση του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Ειδικότερα, το δσ του ΔΣΑ που συνεδρίασε χθες με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την μονομερή εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αποφάσισε τα εξής:

  1. Ομόφωνα καταδίκασε τη μονομερή εξαγγελία του υπουργού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, τόσο όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όσο και ως προς την διαδικασία λήψης αυτής, χωρίς να συζητηθεί με τους φορείς της Δικαιοσύνης, αλλά και το προσβλητικό και ανοίκειο ύφος προς τους δικηγόρους.
  2. Επεσήμανε ότι ενώ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχει σαφής τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
  3. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαξιώνει τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο λειτουργεί υποστελεχωμένο, σε δικαστές και υπαλλήλους, υποχρηματοδοτούμενο και με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια στιγμή η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία ηλεκτρονικής λειτουργίας της δικαιοσύνης (e-justice), παραπέμπει σε δικαστήρια του περασμένου αιώνα.
  4. Η κυβέρνηση, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, αρέσκεται να εξαγγέλλει νομικές σχολές και Πρωτοδικεία ανά την επικράτεια, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος διαπορεί από πού θα βρεθούν οι πόροι γι’ αυτά, την ώρα που ο ίδιος στερείται βασικών κοινωνικών αγαθών και παροχών.

Κατόπιν αυτών, το δσ του ΔΣΑ αποφάσισε:

  1. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
  2. Να δοθεί συνέντευξη τύπου για να εκτεθούν οι απόψεις του ΔΣΑ επί των θέσεων του υπουργείου.
  3. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις αρχές Ιουνίου, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί , με ταυτόχρονη διενέργεια στάσης εργασίας των δικηγόρων Αθήνας.
  4. Να διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ, μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να ερωτηθούν οι δικηγόροι Αθηνών εάν συμφωνούν ή όχι με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
  5. Να συμμετέχουν οι δικηγόροι Αθηνών, με μεταφορικά μέσα που θα διαθέσει ο ΔΣΑ, στην ημερίδα που διοργανώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ολομέλεια στη Ζάκυνθο για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα.
  6. Να πραγματοποιηθεί ωριαία στάση εργασίας συμβολικού χαρακτήρα, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, συνταξιούχους), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00 , στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας».