Δ. Θέρμης: Παράπονα στη διοίκηση του ΟΑΣΘ για μειωμένα δρομολόγια

76
Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την Πρωτομαγιά

Τα παράπονά του για τα μειωμένα δρομολόγια των λεωφορείων στο δήμο Θέρμης εξέφρασε ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Στέλιο Παππά, και το διευθύνοντα σύμβουλο, Σάββα Παναγιωτίδη.

Μάλιστα, ο δήμαρχος έκανε λόγο για μείωση της συχνότητας των δρομολογίων που φτάνει έως και το 50%.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν -σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου της ανατολικής Θεσσαλονίκης- ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από το Δεκέμβριο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 τα δρομολόγια θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Καταργήθηκαν 18 από τα 48 δρομολόγια

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου Θέρμης, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου, σε συνέχεια των πολυάριθμων και έντονων διαμαρτυριών πολιτών, που κατοικούν ή εργάζονται στο δήμο, σχετικά με την κατάργηση μεγάλου αριθμού δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών 67 (ΑΣ ΙΚΕΑ-Τριάδι) και 69 (ΑΣ ΙΚΕΑ-Επανομή).

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από τις μετρήσεις που έγιναν προκύπτει, ότι καταργήθηκαν 18 από τα 48 ημερήσια δρομολόγια του Τριαδίου, ενώ κατά τις ώρες αιχμής (8:30 με 15:00), η μείωση των δρομολογίων είναι πολύ μεγαλύτερη και αγγίζει το 50%.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι μειώσεις στα δρομολόγια έγιναν χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση του δήμου και των δημοτών και ότι η ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ δεν αναφέρει καθόλου τις μειώσεις, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία.

Επισήμανε, ακόμη, ότι ο δήμος είναι ο πρώτος που δέχθηκε τη διαδικασία της μετεπιβίβασης στις γραμμές που εξυπηρετούν την περιοχή του και ότι με πρότασή του μειώθηκαν πριν 3 χρόνια τα δρομολόγια της γραμμής του Τριαδίου, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο νέες γραμμές στην περιοχή και να ενισχυθεί η γραμμή των Βασιλικών. Όμως, όπως τόνισε, δεν μπορεί να ανεχθεί τη μείωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, ειδικά αυτών που έχουν αδυναμία εύρεσης εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης, όπως οι ηλικιωμένοι και οι μαθητές και φοιτητές.

Τι απάντησε ο ΟΑΣΘ

Οι κύριοι Παππάς και Παναγιωτίδης, από την πλευρά τους, απάντησαν ότι έχουν μειωθεί κατά ένα τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τις γραμμές 66, 67 και 69, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό (οδηγοί) και δεσμεύτηκαν ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξει βελτίωση, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 θα επανέλθουν τα δρομολόγια στην προηγούμενη κατάσταση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ είπε ότι ο Οργανισμός θα αγοράσει νέα λεωφορεία και μέχρι τον Φεβρουάριο θα προσλάβει 250 νέους οδηγούς.

Ο δήμαρχος ζήτησε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις προβλεπόμενες μεταβολές των δρομολογίων, καθώς και ακριβείς πληροφορίες προκειμένου να ενημερώνει ο δήμος τους πολίτες, αφού η ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ περιέχει λανθασμένες πληροφορίες και τα δρομολόγια αναρτώνται με χειρόγραφα σημειώματα των σταθμαρχών στον ΑΣ ΙΚΕΑ. Τα αιτήματα αυτά του Δημάρχου δεν απαντήθηκαν από τους εκπροσώπους του ΟΑΣΘ.

Τέλος, κατέθεσε υπόμνημα συνοδευόμενο από τα γραπτά αιτήματα 300 περίπου πολιτών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην ΟΣΕΘ ΑΕ, που αν και είναι ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού των λεωφορειακών γραμμών, δεν πήρε καμία απόφαση μείωσης του αριθμού των λεωφορείων.