Μητσοτάκης: «Πιο ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα με νίκη της ΝΔ»

26
Μητσοτάκης: «Πιο ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα με νίκη της ΝΔ»
INTIME

Συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών είχε τη Δευτέρα (11/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η νίκη του κόμματός του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα (country risk) και θα καταστήσει την Ελλάδα ασύγκριτα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Επίσης, τόνισε ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα προδιαγράφεται για πρώτη φορά πολύ πιο σταθερό απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι το γεγονός αυτό δίνει στη χώρα μας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι, παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει στο βαθμό που θα έπρεπε, κάτι που δυστυχώς αντανακλάται στο γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι μικρή ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Νέο αφήγημα για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή – οφειλέτη που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μια ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, προτάσσοντας ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα με κύριο πυλώνα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, όπως π.χ. για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην άμεση ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, την ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.

Στόχος η προσέλκυση βιομηχανικών μονάδων

Ακόμη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Συμπλήρωσε δε, ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακή έδρα διεθνών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και προανήγγειλε ότι ο αμέσως επόμενος στόχος που θα επιδιώξει να επιτύχει η χώρα μας θα είναι η προσέλκυση ακόμη και βιομηχανικών μονάδων.

Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα «έχασε τρία χρόνια δυναμικής παγκόσμιας ανάπτυξης». Ανέλυσε δε, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι με την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ θα αλλάξει συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, εξάλλου, η πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει δυστυχώς αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.