Σχεδιάζουν ρύθμιση 120 δόσεων για επαγγελματίες

388

Με ρύθμιση express, διάρκειας 6 μηνών δίνεται η ευκαιρία σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστό η ρύθμιση θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ το οποίο θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους ελεύθερους επαγγελματίες να επαναδραστηριοποιηθούν ή να ξανανοίξουν τα «μπλοκάκια» τους.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνει ότι ως το Μάρτιο του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 70% μέσω του επαναυπολογισμού των οφειλών.

Όπως σημειώνει, σκοπός του σχήματος είναι «να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να ρυθμίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους».

Η ρύθμιση του επανυπολογισμού αφορά οφειλέτες των πρώην ασφαλιστικών Ταμείων, που είχαν δημιουργήσει χρέη έως 31/12/2016.

Το πρόγραμμα για ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς και ειδικότερα 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ.

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης ενώ μέσω της ρύθμισης αναμένεται να απεγκλωβιστούν περίπου 30.000-40.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Η ρύθμιση οφειλών θα απευθύνεται στους επαγγελματίες που πτώχευσαν οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Επανυπολογισμός εισφορών

Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά έχει προτείνει ακόμα και το κούρεμα της αρχικής οφειλής μέσω του επαναυπολογισμού εισφορών κυρίως για τους περίπου 30.000 εγκλωβισμένους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες που ενώ συμπλήρωσαν την ηλικία συνταξιοδότησης, δε μπορούν να βγουν στη σύνταξη εξαιτίας των οφειλών τους.

Ο επαναυπολογισμός των εισφορών θα γίνει με βάση το εισόδημα, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου καθώς τα μειωμένα η και μηδενικά εισοδήματα που δήλωναν οι επαγγελματίες τα χρόνια της κρίσης οδηγούν στον καταλογισμό χαμηλότερων εισφορών.

Η σύνταξη θα είναι ανταποδοτική, συνεπώς χαμηλότερη από αυτή που θα ελάμβαναν με βάση το προηγούμενο σύστημα καταλογισμού εισφορών ( κλάσεις).

Βέβαια, δυνατότητα επαναυπολογισμού θα έχουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα στερούνται πόρων και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Πρόγραμμα επιδότησης πτωχευμένων επιχειρήσεων

Όσο για το πρόγραμμα επιδότησης των επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ.

Οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος.

Προϋπόθεση για να λάβουν την ενημερότητα είναι να πληρώνουν με συνέπεια τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ θα παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών.