Τι ζητούν από το ΣτΕ οι στρατιωτικοί δικαστές

65
Τι ζητούν από το ΣτΕ οι στρατιωτικοί δικαστές - Politik.gr

Να παραταθεί -ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν- το όριο εξόδου τους (συνταξιοδότησης) από το στρατιωτικό Σώμα και τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη ζητούν από το ΣτΕ οι στρατιωτικοί δικαστές .

Επί της ουσίας ζητούν το ηλικιακό όριο εξόδου τους στην σύνταξη να εξομοιωθεί με αυτό των συναδέλφων τους που υπηρετούν στην Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής που κατέχει το βαθμό του Αναθεωρητή Β΄ ( αντίστοιχος του αρεοπαγίτη) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο «ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».

Υποστηρίζει ότι η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν τα δικαιώματα που προβλέπονται από τα άρθρα 87, 88 και 96 του Συντάγματος, ενώ τονίζει ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο.

Ο προσφεύγων κάνει μνεία και στα άρθρα 96, 88 και 87 του Συντάγματος που «επιτάσσουν να απολαύουν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί ισότιμης, με ίδια εχέγγυα, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας», προσθέτει ο στρατιωτικός δικαστής.

Τα όρια εξόδου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων οι στρατιωτικοί δικαστές μέχρι το βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους και από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω αποχωρούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους.

Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν μεν με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στην θέση αυτή (αντίθετα παρατείνεται η θητεία τους).

Οι δικαστές όμως των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 65ό έτος της ηλικίας τους εφόσον κατέχουν έως και το βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών και όσοι κατέχουν ανώτερο από αυτό βαθμό αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.