Αλητεία ΣΥΡΙΖΑ με απολύσεις «Στο Κόκκινο 105,5»

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα (18/1) το μεσημέρι, κοινοποιήθηκε η απόλυση τριών δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 105,5»

Όπως αναφέρθηκε από πηγές, αιτία για τις απολύσεις στάθηκε το αίτημα της διοίκησης για περικοπές μισθών που φτάνουν ακόμη και το 20% γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από το σύνολο των εργαζομένων εκτός από δύο – τρεις περιπτώσεις που συμφώνησαν υπογράφοντας την πρόταση.

Αυτή τη στιγμή, στον ραδιοφωνικό σταθμό έχει ξεκινήσει στάση εργασίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, καθώς είναι φανερό ότι οι απολύσεις αυτές είναι μόνο η αρχή, προς προειδοποίηση αυτών που δεν υπέγραψαν.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν τον Νοέμβρη

Θυμίζουμε ότι πριν ανακοινωθούν οι απολύσεις στις 14 Νοεμβρίου, η διοίκηση του σταθμού, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Φίλη, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, παρόντος και του διευθύνοντος συμβούλου της Left Media AE, Κώστα Νικόλτσιου, παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού που πολύ πριν είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα.

Το κείμενο εκείνο με τις προστάσεις χαρακτηρίστηκε από τη συνέλευση των δημοσιογράφων ως «απαράδεκτο» και ως «εκβιαστικό τελεσίγραφο» και μάλλον τώρα, η διοίκηση αποφάσισε να τους εκδικηθεί.

Θυμηθείτε το ρεπορτάζ του politik.gr για το ίδιο θέμα τον περασμένο Νοέμβριο ΕΔΩ

“Καταχρηστικές και παράνομες οι απολύσεις”

Κοινή ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσαν οι δημοσιογραφικοί φορείς της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΕΡ κηρρύσοντας 4ωρη στάση εργασίας ως πρώτο μέτρο ενάντια στις “παράνομες” και “καταχρησικές” απολύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξης:

“Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΕΡ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας σήμερα Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 από τις 15.00 έως τις 19.00, για όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς ραδιοφώνου, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στην ιστοσελίδα «stokokkino.gr».

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται έπειτα από τις παράνομες, καταχρηστικές και κατάφωρα αντεργατικές απολύσεις συναδέλφων, που ανήγγειλε η εργοδοσία, με στόχο την μη πραγματοποίηση των απολύσεων αυτών και την ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο σταθμό”.

Πως δικαιολογεί τις απολύσεις στο «Κόκκινο» η Left Media A.E.

Με αφορμή την απόλυση των τριών δημοσιογράφων, εξαιτίας τη μη αποδοχής μειώσεων της τάξεως του 20% στους μισθούς, αλλά και την αναταραχή που επικρατεί μέχρι και αυτή τη στιγμή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Left Media S.A. ιδιοκτήτριας του 105,5 Στο Κόκκινο έχει ως εξής:

Το Δ.Σ της εταιρίας Left Media υλοποιεί την απόφαση του μετόχου ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Μετά από διαβουλεύσεις 3 μηνών με τους εργαζόμενους, στους οποίους παρουσιάστηκε το σχέδιο μείωσης του κόστους, η υλοποίηση της απόφασης πρέπει να προχωρήσει.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους του ρ/σ ήταν το εξής :

Α. στήριξη του 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και αναβάθμισή του

Β. ενοποίηση και συμπράξεις μεταξύ του 105,5 Στο Κόκκινο και της εφημερίδας Αυγή και καταβολή πρόσθετου επιμισθίου σε όποιον εργαζόμενο δουλεύει και στα δύο μέσα.

Γ. διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και μείωση του λειτουργικού κόστους (συμπεριλαμβανομένης μείωσης στο μισθολογικό κόστος που ξεπερνά το 70% του συνολικού κόστους της επιχείρησης). Οι μειώσεις αυτές αφορούν 20% στις μικτές αποδοχές και δεν αφορούν σε εργαζόμενους με μισθό κάτω από 750 ευρώ καθαρές αποδοχές.

Αυτό που κατέστη σαφές σε όλες τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους είναι ότι χωρίς μειώσεις και στο μισθολογικό κόστος είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού, η ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στη συνεννόηση για τη βιωσιμότητα του ραδιοφώνου. Η Διοίκηση προχώρησε στη λύση της σχέσης εργασίας με 3 εργαζόμενους, τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία και θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της λειτουργίας, της σύμπραξης, της ανάπτυξης και της ενοποίησης.

Οι εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός απειλούν την ύπαρξή του, ενώ την ίδια στιγμή προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η ουσιαστική ανασυγκρότηση και η ενοποίηση και των δύο ιδιόκτητων μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που η κρίση στα ΜΜΕ επηρεάζει όλες τις δημοσιογραφικές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως.

Οι διαφορές του «105, Στο Κόκκινο» από τις υπόλοιπες δημοσιογραφικές επιχειρήσεις είναι δεδομένες. Οι κυρίαρχες ιδρυτικές αξίες του ρ/σ είναι συνυφασμένες με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τις αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη σχέση με την Αριστερά και τους ανθρώπους της. Ποτέ δεν ζητήθηκαν πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης από τους εργαζόμενους του ραδιοφώνου, ποτέ αυτό δεν έγινε μέσο πίεσης για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων. Ο «105, 5 Στο Κόκκινο», όπως και η ΑΥΓΗ, δεν έχουν καμία σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ΜΜΕ, με τους ιδιοκτήτες των θαλασσοδανείων και των καταθέσεων στην Ελβετία και τους εργαζόμενους που ζουν με μισθούς πείνας.

Όπως, όμως, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του ραδιοφώνου, το οποίο δεν έχει αφανείς χρηματοδότες, δεν έχει επιχειρηματίες ιδιοκτήτες, εκτός από τη διαρκή οικονομική στήριξη του κόμματος, τις ενισχύσεις μελών και, φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και ακροατών και τις διαφημίσεις, είναι αντικειμενικό και γνωστό σε όλους.

Η διοίκηση πάντοτε επιδιώκει το διάλογο με τους εργαζόμενους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του σταθμού.

Πρώτιστο συλλογικό καθήκον και έγνοια μας είναι η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του «105, 5 Στο Κόκκινο», ως ένας σταθμός ανοιχτός, με σεβασμό στους ακροατές, ένα βήμα πολιτισμού και ενημέρωσης.