Φέτος, συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του Νίκου Κούνδουρου, στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-
Ο Νίκος Κούνδουρος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Ριμέικ», μιλάει στη Ρένα Θεολογίδου για τη ζωή και την καριέρα του, τον ελληνικό νεορεαλισμό και το ελληνικό σινεμά γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί τι τον έκανε να στρέψει το ενδιαφέρον του στο νεορεαλισμό, μιλά για τις μουσικές που έγραψε στις ταινίες του οΜάνος Χατζιδάκις, αλλά και για τη λογοκρισία, που οδήγησε κάποια στιγμή τον ίδιο στον εισαγγελέα, ενώ απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας του «Οι παράνομοι». Επίσης, αναφέρεται στην ταινία του «Ο δράκος», χαρακτηρίζοντάς την πρωτοποριακή και εξπρεσιονιστική, ενώ θυμάται τις αρνητικές αντιδράσεις των θεατών την πρώτη μέρα προβολής της και τη δικαίωσή του 12 χρόνια μετά, όταν η ταινία ξαναβγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ακόμη, ο Νίκος Κούνδουρος μιλά για τους δικούς του ανθρώπους και δασκάλους του, όπως τους χαρακτηρίζει, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και για την εξορία του στη Μακρόνησο, τονίζοντας: «Εκεί απόκτησα συνείδηση. Συνείδηση του καταπιεσμένου, του φτωχού, της εξουσίας». Αποκαλύπτει ακόμη, πώς γνωρίστηκε εκεί με τον Θανάση Βέγγο και τι ήταν αυτό που είδε πάνω του και τον προέτρεψε να γίνει ηθοποιός.
Τέλος, αναφέρεται στην κριτική που ασκήθηκε στις ταινίες του, στη σχέση του με το κοινό, αλλά και στο σημαντικό έργο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Για το νεορεαλισμό και τον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα, μιλούν και οι καθηγήτριες πανεπιστημίου Μαρία Κομνηνού καιΧρυσάνθη Σωτηροπούλου, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Μαγική πόλις», «Οι παράνομοι», «Ο δράκος», «Χάππυ Νταίη», «Μικρές Αφροδίτες», «Votrex», «Ποτέ την Κυριακή», «Ο Βιλάρ στην Αθήνα», που ήταν μία από τις πρώτες ελληνικές βωβές ταινίες με υπόθεση, καθώς και από τη θεατρική παράσταση «Εγώ η Αντιγόνη».
Κείμενα-επιμέλεια-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Έτος παραγωγής: 2010