Για πρώτη φορά «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στο Μ. Μαξίμου

Για πρώτη φορά «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στο Μ. Μαξίμου

«Σεβόμαστε το περιβάλλον στην πράξη! Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στο Μέγαρο Μαξίμου ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών» ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης σήμερα, σημειώνοντας παράλληλα πως «Με το νέο σύστημα γίνεται ανακύκλωση πολύ περισσότερων υλικών και τα οφέλη πηγαίνουν σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που μπαίνει σε εφαρμογή στο Μέγαρο Μαξίμου ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών. Στην ανάρτηση του πρωθυπουργού υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο που παρουσιάζει τα οφέλη από το πρόγραμμα.

Για το ίδιο θέμα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν τα εξής:

«Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πλέον γνωστά και τεκμηριωμένα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η ανακύκλωση συμβάλλει τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνες, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων και κατά συνέπεια εξοικονομούνται 12 κιλά πετρελαίου που υπό άλλες συνθήκες θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την δημιουργία του γυαλιού.

Αντίστοιχα, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού, δεν θα απαιτηθούν περίπου 500 χρόνια για να αποσυντεθούν στο περιβάλλον αλλά ούτε θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα αέρια τα οποία δημιουργούνται κατά την παραγωγή πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα αυτονόητα αυτά οφέλη αναγνώρισε και η Κυβέρνηση η οποία από τις 06 Αυγούστου καθιέρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».

Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» έχει εγκριθεί από την Ελληνική Πολιτεία για την προώθηση και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας και αποτελεί τον μοναδικό φορέα που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης για την εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης για χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας που είχε εκπληρώσει την σχετική νομική υποχρέωση από τα κεντρικά της γραφεία στην Πειραιώς.

Η υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος πραγματοποιείται από τον Εθνικό Φορέα της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που αποτελεί τον «Τεχνικό Σύμβουλο» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων.

Για πρώτη φορά, στο πλέον συμβολικό κτίριο της χώρας, θα υπάρχει η δυνατότητα συλλογής επιμέρους υλικών συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό – μέταλλο, γυαλί), με την νέα Κυβέρνηση να αποδεικνύει εμπράκτως την περιβαλλοντική της ευαισθησία ενώ ταυτόχρονα να είναι η πρώτη που εφαρμόζει την σχετική νομική υποχρέωση.

Με σημεία ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά του κτιρίου, οι εργαζόμενοι του Μεγάρου μπορούν να όλοι να κάνουν μία τόσο απλή κίνηση αλλά για έναν τόσο μεγάλο σκοπό!

Τι εννοούμε όμως ανταποδοτική ανακύκλωση και για ποιους λόγους είναι σημαντική;

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση προσφέρει το σημαντικό ανταποδοτικό αντίτιμο που ανέρχεται σε 3 λεπτά για κάθε 1 συλλεγόμενη πλαστική, μεταλλική ή γυάλινη συσκευασία προς τη συνεργαζόμενη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)«Νέοι Ορίζοντες», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των αποφυλακισμένων και αναλαμβάνει την καθημερινή συλλογή, μεταφορά και ανακύκλωση των υλικών.

Μέρος του αντιτίμου το οποίο θα εξασφαλίζεται από την συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων που εργάζονται στο Μέγαρο, θα δίνεται στην Ένωση « Μαζί για το Παιδί» για την στήριξη παιδιών και οικογενειών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για μία Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που εργάζονται για την ευημερία 30.000 και πλέον παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων για τα 10.000 σε συστηματική βάση. Το 2016 τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, αναπηρίας, κακοποίησης και αρρώστιας».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play