Η Τζαμάικα γίνεται η τελευταία χώρα που απαγορεύει τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσεως, με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο η πλαστική ρύπανση.
Το κράτος της Καραϊβικής θα απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά κύπελλα από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Απαγόρευση δια παντός
Μια από τις λεπτομέρειες της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η απαγόρευση της εισαγωγής, κατασκευής και διανομής πλαστικών σακουλών μικρότερων από 58 επί 58 εκατοστά. Αυτό περιλαμβάνει τις μαύρες σακούλες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Τζαμάικα και αναφέρονται χαρακτηριστικά ως «σκανδαλώδεις σακούλες», επειδή το σκοτεινό χρώμα εμποδίζει τους άλλους να βλέπουν τι υπάρχει μέσα στην σακούλα.
Η απαγόρευση δεν ισχύει για τις σακούλες μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία ωμών κρεάτων, αλευριού, ρυζιού, ζάχαρης και ψημένων προϊόντων, διότι σκοπός τους είναι να διατηρούν τα πρότυπα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων.
Τι έκανε ο υπουργός
Ο Ντάρυλ Βαζ, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Δημιουργίας Θέσεων Εργασίας, ενθάρρυνε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες από τοπικές επιχειρήσεις αντί των πλαστικών σακουλών.
Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε ποτήρια, όπως το πολυαιθυλένιο, θα απαγορευτούν επίσης από το επόμενο έτος, αλλά οι εισαγωγείς και οι κατασκευαστές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μία περιορισμένη διετή απαλλαγή. Θα υπάρξει επίσης μια επέκταση δύο ετών για τα πλαστικά καλαμάκια που είναι προσαρτημένα σε κουτιά χυμών και σε θήκες για ποτά. Ο ιατρικός τομέας μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις από την απαγόρευση συγκεκριμένα για τα πλαστικά καλαμάκια, επειδή οι εναλλακτικές λύσεις από χαρτί και μπαμπού δεν είναι πάντοτε κατάλληλες για τους ασθενείς.
Βοήθεια της Τζαμάικα στις μεταβατικές εταιρίες
Η κυβέρνηση της Τζαμάικα σχεδιάζει να βοηθήσει τις εταιρείες να κάνουν τη μετάβαση σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η Τζαμάικα έχει άλλον έναν λόγο για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Η οικονομία του νησιωτικού κράτους εξαρτάται από τον τουρισμό και η δυσανάλογη παρουσία των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες έχει προκαλέσει ζημιά. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δημοφιλή τουριστικά σημεία μπορεί να χάσουν εκατομμύρια δολάρια ετησίως εάν οι επισκέπτες βλέπουν απορρίμματα. Η απαγόρευση αυτή όχι μόνο βοηθά το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της αργής οικονομικής ανάπτυξης που σημειώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.