Κάνναβη.. Μην την καπνίζετε, απλά πιείτε!

Το κάπνισμά της έχει κατηγορηθεί από πολλούς , ίσως όχι αδικαιολόγητα καθώς σε πολλές χώρες θεωρείται απαγορευμένο ναρκωτικό, αλλά πέρα από την επικρατούσα κοινή γνώμη, η κάνναβη δεν είναι σκληρό ναρκωτικό και δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι όμως από την άλλη πλευρά ένα πανίσχυρο φάρμακο, όχι όταν καπνίζεται αλλά όταν πίνεται ο χυμός της.

Συγκεκριμένα, ο χυμός της μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση μυϊκών σπασμών λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, στην ασθένεια του Crohn, σε ναυτία λόγω χημειοθεραπείας, σε περίπτωση ανορεξίας και απώλειας βάρους λόγω HIV και νευρόπονων.

Όσον αφορά τις παρενέργειες είναι μικρές σε διάρκεια και ένταση όπως μεταβολές στην διάθεση, η ανικανότητα λήψης αποφάσεων, και σπανιότατα οι παραισθήσεις.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Πλήθος επιστημονικών μελετών με αντικείμενο την κάνναβη έχουν καταδείξει ότι τα κύρια συστατικά της, τα κανναβοειδή τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβινόλη (CBD) είναι αποτελεσματικά στις θεραπείες πολλών ασθενειών. Το έλαιο της κάνναβης περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση τα συστατικά αυτά και έτσι βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει δραστικά πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις. Έχει αναγνωριστεί ως υπερτροφή ( όπως το ιπποφαές, η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα) λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της υψηλής αναλογίας σε ω-3 προς ω-6 λιπαρά, και λόγω της υψηλής, της υψηλότερης από κάθε άλλο φυτό, συγκέντρωσης λινολενικού οξέος, γνωστού για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές δράσεις και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πολλές μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι η κάνναβη και τα συστατικά της προλαμβάνουν τις καρκινογενέσεις σε πολλές μορφές καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι παρά τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η χρήση της κάνναβης, με οποιονδήποτε τρόπο (πλην της φαρμακευτικής με σύσταση γιατρού), εξακολουθεί να είναι παράνομη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα διάφορα παρασκευάσματα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν έλαιο κάνναβης, το οποίο όμως είναι συνθετικό, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες.