Μύκητας κάνει τα αρσενικά τζιτζίκια… θηλυκά!

Μπορεί σε όψη να μοιάζουν απατηλά απλοί μύκητες που στην πραγματικότητα είναι «βιολογικοί τρομοκράτες» που κάνουν πολλά ζωικά είδη να υποφέρουν. Από αυτούς, λοιπόν, δε γλίτωσαν ούτε τα τζιτζίκια προκαλώντας τους μαλιστα αλλαγή στη συμπεριφορά κάνοντάς τα μάλιστα να μοιάζουν με θηλυκά!

Όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ένας παρασιτικός μύκητας που έχει εξελιχθεί ώστε να ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του στα σώματα των αρσενικών τζιτζικιών αλλάζει καθοριστικά τη συμπεριφορά τους ώστε να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς ξενιστών.

Οι επιστήμονες μελετούσαν τις αναπαραγωγικές συνήθειες του τζίτζικα όταν “σκόνταψαν” πάνω σε ένα μύκητα με το όνομα Massospora cicadina που είχε προσβάλει μερικά αρσενικά. Καιαυτό που διαπίστωσαν ήταν πως  ανταποκρίνονταν στο χαρακτηριστικό ερωτικό κάλεσμα των υγιών αρσενικών, κάνοντας σαν θηλυκά! Θηλυκά έτοιμα να γονιμοποιηθούν φυσικά.

Το αποτέλεσμα της επήρειας του μύκητα στα αρσενικά τζιτζίκια

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα άρρωστα αρσενικά προσελκύουν γύρω τους τα υγιή αρσενικά που αναζητούν ταίρι και καθώς νομίζουν πως το βρήκαν -μια κατάσταση που διευκολύνει τις μοχθηρές ορέξεις του μύκητα- καθώς μέσω των γεννητικών οργάνων και της ανοιχτής κοιλιάς των ξενιστών αφήνουν τους σπόρους τους στα υγιή μέλη.

Και το χειρότερο της υπόθεσης είναι πως όταν ένα άρρωστο αρσενικό παριστάνει το θηλυκό, είναι πια στο τέλος της ζωής του, καθώς ο μύκητας έχει αναπτυχθεί τόσο που δεν χωρά πια στο σώμα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές καταλήγουν πως ο Massospora λειτουργεί μερικώς ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και οι καινούριες συμπεριφορές των άρρωστων αρσενικών είναι πολύπλοκοι χειρισμοί που πυροδοτούνται από τον μύκητα για ίδιο όφελος!