Φωτογραφία Αρχείου

Πίθηκος με προβοσκίδα επιβεβαιώνει τη φήμη για τη… μεγάλη μύτη!

Πίθηκος με… προβοσκίδα επιβεβαιώνει τη φήμη για όσα λένε για αυτούς με μεγάλη μύτη! Ο λόγος ύπαρξης του Nasalis larvatus, όπως αποκαλείται επιστημονικά, έμοιαζε ακατανόητος μέχρι πρόσφατα, σχεδόν άσκοπος, μόνο που τώρα μια νέα έρευνα όχι μόνο βρήκε το λόγο, αλλά μας εξηγεί κιόλας πως έχει να κάνει με το σεξ!

Η διεπιστημονική και διαπανεπιστημιακή μελέτη ( Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Πανεπιστήμιο του Κιότο κ.ά.) βρήκε μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του μεγέθους της μύτης των αρσενικών πιθήκων και του αριθμού των θηλυκών στα… χαρέμια τους, υποδεικνύοντας ότι όσο μεγαλύτερη η μύτη του αρσενικού, τόσο περισσότερο σεξ κάνει στη ζωή του!

Όσο μεγαλώνει η μύτη αυξάνονται όχι μόνο ο επιδόσεις αλλά και…

Και σα να μην έφτανε αυτό, η μελέτη δείχνει  ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μύτη του Nasalis larvatus, τόσο μεγαλύτεροι φαίνεται πως είναι και οι όρχεις του.

Η έρευνα και τα όσα είπαν οι επιστήμονες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση «Science Advances».

Οι ερευνητές μελέτησαν την ανατομία αλλά και τη συμπεριφορά τόσο των ελεύθερων πιθήκων όσο και αυτών που ζουν σε αιχμαλωσία αναζητώντας διασυνδέσεις σε επίπεδο σωματικής μάζας, χαρακτηριστικών προσώπου, μεγέθους όρχεων και μιας σειράς ακόμα από χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες, όπως τον αριθμό των θηλυκών που έχει κάθε αρσενικό κοντά του.

Η μεγάλη μύτη ως..κριτήριο επιλογής ερωτικού συντρόφου

Το ακόμα πιο αστείο της έρευνας είναι ότι οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι μεγάλες μύτες των αρσενικών λειτουργούν ως διαφήμιση στα θηλυκά όσον αφορά στην επιλογή του ερωτικού τους συντρόφου. Επίσης, βρήκαν ότι τα αρσενικά με μεγαλύτερες μύτες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη σωματική μάζα και όρχεις όπως δήλωσε ο δρ Ikki Matsuda του Πανεπιστημίου του Κιότο, υποδεικνύοντας ότι το μέγεθος της μύτης είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της κοινωνικής υπεροχής αλλά και της μεγαλύτερης παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «σεξουαλική επιλογή» και συναντάται στα πέρατα του ζωικού βασιλείου. Μόνο που εδώ οι συνδέσεις είναι πιο… οφθαλμοφανείς.

Σκεφτείτε μόνο πόσοι έκαναν ήδη την αντίστοιχη συσχέτιση για το ανθρώπινο είδος!