Φωτογραφία Αρχείου

Στην Ισπανία ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον

Οι Ισπανοί πολίτες αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον ενώ πριν από 20 χρόνια μόλις το 5% του πληθυσμού ανακύκλωνε τα σκουπίδια του. Σήμερα είναι σχεδόν το 75%.

Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της δίνει κίνητρα στους πολίτες: η αντιπρόεδρος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία ανακοίνωσε ότι το 2018 θα δοθεί ώθηση από την πολιτεία σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων και περισσότερα κονδύλια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον γίνεται λόγος και για κατάργηση φορολογίας στην παραγωγή ρεύματος για ιδιωτική κατανάλωση, κάτι το οποίο θα έδινε σημαντική ώθηση στην αγορά φωτοβολταϊκών της ηλιόλουστης Ισπανίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι για το 2020

Είναι ξεκάθαρο ότι η ισπανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2020 να μειώσει κατά 20% όλα τα βλαβερά για το κλίμα αέρια σε σύγκριση με το 1990. Ταυτόχρονα το 20% της παραγωγής ρεύματος θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι πιέσεις από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν είναι ο μόνος λόγος της αλλαγής στην Ισπανία. Η οικολογική συνείδηση και η προστασία του περιβάλλοντας είναι πλέον της μόδας και μάλιστα αναπτύσσεται ένας ολόκληρος επιχειρηματικός κλάδος γύρω από αυτό. «Έχουμε ακόμα δρόμο τα επόμενα δύο χρόνια. Η Γερμανία είναι το μεγάλο πρότυπο για την ισπανική πολιτική και το περιβαλλοντικό λόμπι» λέει ο Χαιμέ ντελ Μπάριο Πισόν, CEO της ισπανικής εταιρείας Ades, που σχεδιάζει οικολογικές συνοικίες.

Στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα

Η απόκτηση οικολογικής συνείδησης των Ισπανών έχει αντίκτυπο και στον αγροτικό τομέα. Ενώ μέχρι τώρα η Ισπανία παρήγαγε βιολογικά προϊόντα κυρίως για τη Γερμανία, στο μεταξύ η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες δέκα με τους περισσότερους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων.

Για αρκετό διάστημα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία δεν είχαν την καλύτερη φήμη. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου για βιολογικές καλλιέργειας FiBL η αγορά οικολογικών προϊόντων αυξάνεται ραγδαία στην Ισπανία και συγκεκριμένα κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια.

Πηγή: DW