Ανάγκη η συμμετοχή της Ελλάδας στις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις

Ανάγκη η συμμετοχή της Ελλάδας στις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις

Η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις (European Consortium for Ocean Research Drilling-ECORD) και μέσω αυτής στο Διεθνές Πρόγραμμα Διερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program-IODP), προκειμένου να αποκομίσει τα σχετικά επιστημονικά αλλά και εθνικά οφέλη. Αυτό τονίστηκε από εκπροσώπους της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής ημερίδας “ECORD-IODP Day” στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η θαλάσσια έρευνα στην προώθηση των επιστημονικών-ερευνητικών, αλλά και των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, επισήμαναν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καθηγητής του ΕΜΠ Σπύρος Μαυράκος, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος και άλλοι επιστήμονες.

Εκ μέρους της κυβέρνησης στην ημερίδα συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, και η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, που δήλωσαν ότι στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στην ECORD και θα αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια, ξένοι ειδικοί παρουσίασαν τις δραστηριότητες της ECORD και του IODP, ενώ επίσης έγινε παρουσίαση από ξένους και Έλληνες επιστήμονες διαφόρων τρεχόντων ή σχεδιαζόμενων προγραμμάτων θαλάσσιας έρευνας στον ελληνικό χώρο, όπως η γεώτρηση στον Κόλπο της Κορίνθου και η προτεινόμενη στην θαλάσσια περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπου-Χριστιανών.

Όπως τονίστηκε, ο τομέας των θαλασσίων ερευνών, εκτός από την αμιγώς επιστημονική σημασία του, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής παρουσίας στις ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις (ECORD) αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της χώρας μας, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε διεθνείς επιτροπές και ερευνητικά προγράμματα για την θαλάσσια έρευνα.

Από την άλλη, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα είναι η πιο ηφαιστειακά και τεκτονικά ενεργή χώρα της Ευρώπης, πράγμα που αποτελεί ένα επιπρόσθετο λόγο για τη συμμετοχή της στην ECORD. Ακόμη, η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για Έλληνες φοιτητές και ερευνητές, όπως αναφέρθηκε, δικαιολογούν τη συμμετοχή της Ελλάδας. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία στη χώρα μας περισσότερων Ινστιτούτων σχετικών με τη θαλάσσια έρευνα.

Στην ECORD σήμερα συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκά κράτη και ο Καναδάς. Η ένταξη ενός κράτους επιτρέπει στους επιστήμονες του να καταθέτουν διεθνείς ερευνητικές και εργαστηριακές προτάσεις, να συμμετέχουν στις ερευνητικές αποστολές του IODP ανά τον κόσμο, να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα ωκεάνιων γεωτρήσεων των τελευταίων 50 ετών, να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών κ.α. Η Ελλάδα είχε υπάρξει μέλος του Ocean Drilling Program (ODP) κατά την περίοδο 1988-1996, αλλά έκτοτε διέκοψε τη συμμετοχή της.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, η Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής γεωγραφίας και ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίηση της, επειδή, όπως φάνηκε και από την ευρεία συμμετοχή στην ημερίδα, έχει δημιουργηθεί ένα επιστημονικό «μέτωπο» από ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και από όλη την Ελλάδα, που στηρίζουν το αίτημα συμμετοχής στην ECORD.

Παύλος Δρακόπουλος

 

©Πηγή: amna.gr

Loading