Εγκαταλείπουν το Καζακστάν οι Ρώσοι – «Εκπληρώσαμε τα καθήκοντα μας»

Η αποχώρηση των στρατευμάτων θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες

Στο Αλμάτι διενεργήθηκε μια τελετή με τη συμμετοχή των στρατιωτών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Καζακστάν, σύμφωνα με το AFP

«Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης ολοκληρώθηκε (…) εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Σερντιούκοφ, επικεφαλής των 2.030 στρατιωτών του CSTO από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, που αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα στρατεύματα αυτά «άρχισαν να προετοιμάζουν το στρατιωτικό και τεχνικό υλικό για να φορτωθεί σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ενόψει της επιστροφής τους στη μόνιμη βάση τους».

Όπως δήλωσε ο Τοκάγεφ και επιβεβαίωσε ο CSTO, η αποχώρηση των στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Καζακστάν συγκλονίστηκε από πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις και ταραχές, τις χειρότερες από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991. Από την καταστολή των κινητοποιήσεων σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 12.000.

Σύμφωνα με το newsit, οι αρχές του Καζακστάν χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις «τρομοκρατική» επίθεση, με τον πρόεδρο Τοκάγεφ να μιλά για απόπειρα πραξικοπήματος. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων, την ώρα που το επίπεδο διαβίωσης στο Καζακστάν επιδεινώνεται εν μέσω και ενδημικής διαφθοράς.

Δείτε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»