Φούσκωμα: Επτά τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

Οι συνήθεις ύποπτοι για το δυσάρεστο φούσκωμα του εντέρου είναι τα τρόφιμα που επιλέγουμε, ακόμη και οι τσίχλες που μασάμε! Ας δούμε πώς θα το αποφύγουμε.

Το δυσάρεστο αίσθημα του μετεωρισμού της κοιλιάς, το φούσκωμα όπως όλοι το αποκαλούμε, πέραν της δυσφορίας που προκαλεί, μεγαλώνει και την περίμετρο της μέσης κάνοντας την κοιλιά μας να μοιάζει τουλάχιστον διπλάσια από όσο πραγματικά είναι.

propoli

Αποτελεί δε το πιο συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της πιο συχνής πεπτικής διαταραχής στον δυτικό κόσμο.

Οι συνήθεις ύποπτοι για την πρόκλησή του είναι οι τροφές που καταναλώνουμε, αν και λιγότερο συχνά, μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Ειδικότερα για το φούσκωμα, τον μετεωρισμό και τις πεπτικές ενοχλήσεις ενοχοποιείται μια ομάδα μη απορροφήσιμων υδατανθράκων (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), που βρίσκονται σε πλήθος τροφών όπως τα όσπρια, το γάλα, ακόμη και τα γλυκά φρούτα.

Το φούσκωμα ταλαιπωρεί το 16-32% των ενηλίκων, επομένως είναι αρκετά συχνό. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για να το μειώσετε ή να το εξαλείψετε.

Μην τρώτε μεγάλες μερίδες. 


Είναι προτιμότερο να τρώτε δυο μικρότερα γεύματα. Διαφορετικά οι μεγάλες ποσότητες φαγητού θα σας προκαλέσουν δυσφορία. Επίσης μασάτε καλά το φαγητό σας. Με αυτό τον τρόπο καταπίνετε λιγότερο αέρα (επομένως λιγότερο φούσκωμα) και τρώτε πιο αργά.

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τροφικές δυσανεξίες. 


Το φούσκωμα και ο μετεωρισμός αποτελούν συμπτώματα τροφικών δυσανεξιών όπως π.χ. η δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος (τον κύριο υδατάνθρακα του γάλακτος), αλλά και στην φρουκτόζη των πολύ ώριμων φρούτων ή την γλουτένη των δημητριακών.

Μην καταπίνετε αέρα! 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην μιλάτε όταν τρώτε, και να μην τρώτε βιαστικά, αλλά και να αποφεύγετε το μάσημα τσίχλας, τα καλαμάκια, αλλά και τα αεριούχα αναψυκτικά.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που ξέρετε ότι σας ενοχλούν.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα όσπρια, αλλά και κάποια δημητριακά ολικής άλεσης. Παρατηρήστε πού έχετε ευαισθησία και αποφύγετε ό,τι σας προκαλεί μετεωρισμό. Επίσης τα λιπαρά τρόφιμα επιτείνουν το πρόβλημα επειδή προκαλούν δυσπεψία.

Τρώτε τροφές με χαμηλό FODMAP. 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω συνήθεις ύποπτοι για το φούσκωμα είναι μία ομάδα μη απορροφήσιμων υδατανθράκων (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), που βρίσκονται σε πλήθος τροφών. Τα αγγλικά αρχικά αυτών των υδατανθράκων σχηματίζουν το ακρωνύμιο FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) και η αποφυγή τους αποτελεί τη βάση της λεγόμενης δίαιτας FODMAP που σκοπό έχει την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Επομένως συνιστάται η αποφυγή τροφών με υψηλό FODMAP  και σε αυτά ανήκουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι αγκινάρες, τα φασόλια, τα μήλα, τα αχλάδια, το πεπόνι.

Στους ύποπτους υδατάνθρακες ανήκουν επίσης οι πολυόλες οι οποίες υπάρχουν στα πυρηνόκαρπα φρούτα (π.χ. κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια). Περιέχονται επίσης σε κάποια υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. σορβιτόλη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη, ισομαλτόζη, λακτιτόλη), που χρησιμοποιούνται σε τσίχλες, επιδόρπια, δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, ζελέ, αλλά και σε κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά για λόγους συντήρησης.

Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα.

Εντάξτε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας καθώς και το άφθονο νερό. Επίσης περπατάτε περισσότερο. Να θυμάστε ότι αντιμετωπίζοντας την δυσκοιλιότητα καταπολεμάτε και το φούσκωμα.

Δοκιμάστε αφέψημα μέντας. 

Η μέντα και κυρίως το έλαιό της θεωρείται καταπραυντικό του πεπτικού συστήματος με αποτελεσματική δράση για το φούσκωμα και τη δυσπεψία, αλλά μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τα συμπτώματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Loading