Μια «αχίλλειος πτέρνα» της Folli – Follie (τρέλα) στην Κίνα αποκάλυψε αφενός το ρηχό βάθος της ελληνικής αγοράς, και αφετέρου την χρόνια έλλειψη εποπτείας και διαχείρισης κρίσεων από τις χρηματιστηριακές αρχές.
Οριοθέτησε, όμως, εφεξής σχετικά με το τι πρέπει να ακριβώς γίνει προκειμένου το χρηματιστήριο να επιτελέσει επιτέλους τον πραγματικό ρόλο στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Η αιφνίδια «επίθεση» απο το ακτιβιστικό fund Quintelessential Capital Management εναντίον της Folli – Follie δεν αποτέλεσε αιφνίδια ανακάλυψη, καθώς απο το 2015 (βλέπε Financial Times 2015) είχαν διατυπωθεί ερωτήματα για την θυγατρική της Folli- Follie στο Ηong kong, σχετικά με τις, ασυνήθιστα, υψηλές εμπορικές απαιτήσεις και τα υψηλά αποθέματα στα καταστήματα.
Η εταιρεία απαντούσε ότι απο τις απαιτήσεις δεν προκαλείται ιστορικά ζημιά, αλλά το fund Quintelssential αμφισβητώντας το δίκτυο προκάλεσε πτώση πάνω απο 500 εκατ. ευρώ και ευρύτερη ζημιά αξιοπιστίας στο χρηματιστήριο, μια ημέρα πριν τα θετικά stress των τραπεζών. Ερωτηματικό για την Folli- Follie υπάρχει εξαιτιας του υψηλού ποσού κερδών εις νέο 1,5 δις του 2017 μέρος του οποίου δεν διανεμήθηκε ως μέρισμα. Οι επενδυτές διάβαζαν επίσης, ότι η μετοχή της Folli ήταν η πιο φθηνή (5,5 P/E 2018), αλλά παρά τα κέρδη οι αρνητικές ταμειακές ροές του 2017 σήμαναν συναγερμό.
Η κερδοσκοπική διακίνηση φημών
Μάλιστα, η όλη υπόθεση, με την κερδοκοπική διακίνηση φημών για την Ιντραλοτ παρά λίγο να εξελιχθεί σε συστημικό πρόβλημα της αγοράς, ωστόσο η έγκαιρη αντίδραση της δίοικησης της Intralot με ανακοινώσεις και αγορές ομολόγων και μετοχών αποκατάστησε τις ισορροπίες. Με την δημοσιοποίηση της έκθεσης απο το QCM και το σορτάρισμα που δήλωσε, η μετοχή της Folli- Follie κλείδωσε στο κατώτατο όριο (-30%), αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το χρηματιστήριο δεν έκαναν χρήση των νόμων (ν3371/2005-) που επιτρέπουν την αναστολή και διακοπή διαπραγμάτευσης των μετοχών μέχρις ότου διασφαλιστεί η ισότιμη πληροφόρηση των επενδυτών. Για παράδειγμα, όσοι άκουσαν στο συνέδριο στη Νέα Υόρκη την έκθεση του QCM απέκτησαν προβάδισμα. Αντίθετα, με ότι υποστηρίζεται ακόμη και απο ξένους επενδυτές ότι έπρεπε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση της μετοχής, η Επιτροπή χρειαζόταν να κάνει αίτημα διακοπής καθώς αμφισβητήθηκε ευθέως η εποπτεία της (σ.σ. η οποία είναι ούτε μια δωδεκάδα άτομα για περισσότερες 200 εταιρείες). Οι εισηγμένες εταιρείες, ως άμυνα, διαθέτουν τους ισολογισμούς αλλά και τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να απαντήσουν ενδεχομένως και σε ακτιβιστικούς επενδυτές. Με ισχυρά στοιχεία στους ισολογισμούς, τα οποία δεν αμφισβητούνται, ουδείς μπορεί να ενσπείρει αβεβαιότητες. Με το κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης επίσης το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να επιβεβαιώνει σε ετήσια έκθεση την αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η εταιρεία που θα μπορούσε να απειλήσει το επιχειρηματικό μοντέλο, την μελλοντική απόδοση, την φερεγγυότητα ή ρευστότητα της εταιρείας. (σ.σ. Ερωτήματα, επίσης προκαλούνται απο το υψηλό ποσό κερδών εις νέο 1,5 δισ. του 2017 μέρος του οποίου δεν διανεμήθηκε ως μέρισμα).
Συνέχεια στο ΧΑ : Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με μείωση των ΝPE’S-
Eαν δεν μεσολαβούσε η παρέμβαση του αμερικανικού fund και η αναστάτωση στην Εθνική Τράπεζα, η πορεία της αγοράς θα ήταν σχεδόν βέβαια ανοδική, μετά τα stress tests. Οπως αξιολόγησε η Goldman Sachs, o κίνδυνος διάσπασης της αξίας των τραπεζικών μετόχων (Dilution) δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα η ανάκαμψη συνεχίζεται εφόσον εξελιχθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
H τράπεζα έδωσε αυξημένες τιμές- στόχους με προτιμώμενη τράπεζα την Alpha bank Επιπλέον, αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική απο ξένους επενδυτές η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς στα stress tests για κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης- καθώς εφόσον προχωρήσει μπορεί να σημάνει και το τέρμα της φημολογίας για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες αργότερα εντός του 2019.Ο ελεγκτικός Οικος Moody’s δε αξιολογώντας τα stress tests υπογράμμισε ότι, καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί κεφάλαια για να αντιμετωπίσει δυνητικές ζημιές. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι 23 εταιρίες του ΧΑ εμφάνισαν εντός του 2017 σύμφωνα με την BETA χρηματιστηριακή 2017, ρεκόρ κερδών όλων των εποχών!
Μεταξύ αυτών είναι οι εξής δεκαπέντε: Ευρ. Πίστη, Ελληνικά Πετρέλαια, Μotor Oil, Grivalia, Νίκας, Πλαστικά Κρήτης. Autohellas, Tέρνα, Κρι-κρι, Καράτζης, Flexopack, Ικτίνος, Παπουτσάνης, Jumbo. Χρόνιο, επίσης, πρόβλημα της αγοράς πέραν της διασφάλισης της διαφάνειας απο τις εισηγμένες είναι η απουσία εισαγωγής νέων επιχειρήσεων – ιδιαίτερα μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης FTSE25 παραμένει ο ίδιος εδώ και χρόνια ( με λίγες εξαιρέσεις) και οι ξένοι επενδυτές δεν διαθέτουν πολλές επιλογές πέραν από μια ομάδα 20-30 εταιρειών. Προσπάθειες πραγματοποιούνται με την αγορά ομολόγων, ωστόσο ακόμη δεν αρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Stories, εντός του Ιουνίου αναμένεται μια διπλή εισαγωγή εισηγμένης τροφίμων σε Αθήνα και Λονδίνο, ενώ άλλη μια εισηγμένη εξετάζει την διπλή εισαγωγή των μετοχών σε Αθήνα και εξωτερικό.