Μινεάπολη: Διακανονισμός 600.000 δολαρίων για τις διαδηλώσεις του Τζορτζ Φλόιντ

Η πόλη της Μινεάπολης έχει συμβιβαστεί με 600.000 δολάρια με 12 διαδηλωτές που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 από την αστυνομία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, έγινε αποδεκτή την ίδια μέρα από ομοσπονδιακό δικαστή, επισημοποιώντας την αφού η πόλη την ενέκρινε τον Οκτώβριο.

propoli

Ο διακανονισμός περιλαμβάνει διαταγή που απαγορεύει στην πόλη να συλλαμβάνει, να απειλεί με σύλληψη ή να χρησιμοποιεί σωματική βία – συμπεριλαμβανομένων χημικών σπρέι, χειροβομβίδων κρότου λάμψης ή εγκεφαλικής διάσεισης και σφαίρες με αφρό – εναντίον ατόμων που συμμετέχουν σε νόμιμες διαδηλώσεις. Περιορίζει επίσης τη χρήση χημικών παραγόντων από τους αξιωματικούς για να διαλύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές. Και απαιτεί από τους αξιωματικούς να έχουν τις κάμερες του σώματός τους να καταγράφουν και ανεμπόδιστα ενώ βρίσκονται σε διαμαρτυρίες, σύμφωνα με την ACLU.

Τα χρήματα θα μοιραστούν στους ενάγοντες.

Ο Floyd, ένας μαύρος, σκοτώθηκε στις 25 Μαΐου 2020, όταν ο τότε αξιωματικός Derek Chauvin, ο οποίος είναι λευκός, γονάτισε στο λαιμό του για 9 1/2 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης. Το βίντεο του περιορισμού καταγράφηκε από έναν περαστικό και προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας παγκόσμιες διαμαρτυρίες ως μέρος ενός ευρύτερου απολογισμού για τη φυλετική αδικία.

Στη Μινεσότα οι διαδηλώσεις κράτησαν μέρες. Ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί, ορισμένοι κατέστρεψαν κτίρια και έβαλαν φωτιές, καίγοντας ακόμη και ένα αστυνομικό τμήμα.

Δύο αγωγές που κατατέθηκαν το 2020 και αργότερα ενοποιήθηκαν κατηγορούμενοι της αστυνομίας της Μινεάπολης για χρήση περιττής και υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών. Ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, καθώς και αφρό και σφαίρες από καουτσούκ για να τους εκφοβίσει και να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, και επίσης ότι οι αστυνομικοί συχνά πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση ή διαταγή να φύγουν.

Οι τραυματισμοί των εναγόντων περιελάμβαναν μώλωπες από λιγότερο θανατηφόρα πυρομαχικά, παρατεταμένα αναπνευστικά προβλήματα από δακρυγόνα και ψυχολογικό τραύμα που έχει παγώσει την επιθυμία τους να διαμαρτυρηθούν στο μέλλον, ανέφερε η ACLU.

«Δακρυγόνα, σφαίρες αφρού και σπρέι πιπεριού έγιναν όπλα για τον εκφοβισμό και τον τραυματισμό των διαδηλωτών, καθιστώντας επικίνδυνο για τους ανθρώπους να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην Πρώτη Τροποποίηση», δήλωσε η νομική διευθύντρια του ACLUMN Teresa Nelson. «Ελπίζουμε ότι αυτός ο διακανονισμός στέλνει ένα μήνυμα προς τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλη τη Μινεσότα ότι αυτή η παραβίαση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων δεν θα γίνει ανεκτή».

Η εισαγγελέας της πόλης Kristyn Anderson είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον οικισμό στις 20 Οκτωβρίου και ο δήμαρχος Jacob Frey τον ενέκρινε 6 ημέρες αργότερα. Η Άντερσον είπε ότι το γραφείο της κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα και μια εντολή που αντικατοπτρίζει τμήματα του διακανονισμού δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: 21 χρόνια κάθειρξη στον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Loading