Το «κοκτέιλ» που μπορεί να αντιστρέψει τη νόσο Αλτσχάϊμερ

Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών σε αρκετά υψηλές δόσεις, σε συνδυασμό με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ισχυρίζεται νέα έρευνα

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) ανέδειξε τη διατροφή και συγκεκριμένα ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά «κοκτέιλ« σε σημαντικό όπλο απέναντι στη νόσο Αλτσχάιμερ.

propoli

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Open Biology, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψει ή ακόμη και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της νόσου.

Μάλιστα, η λήψη ενός σχήματος αντιοξειδωτικών σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της νευροεκφυλιστικής νόσου συγκριτικά με κάθε άλλη διαθέσιμη θεραπεία σήμερα.Οι χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ευθύνονται για περισσότερο από το 70% των θανάτων παγκοσμίως και το οξειδωτικό στρες, η χρόνια μεταβολική οξέωση και οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

Αυτό που έρευνα κατέδειξε είναι πως τα αντιοξειδωτικά αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες, καθιστώντας τες ακίνδυνες.

Ο Δρ. Gerald Veurink, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα ενώ εργαζόταν στην Ιατρική Σχολή του UWA, εξέτασε μια σειρά αντιοξειδωτικών για να ανακαλύψει ποια ήταν τα πλέον αποτελεσματικά στην προστασία των νευρώνων στο νευρικό σύστημα του σώματος.

Το πόρισμα της έρευνας

Διαπίστωσε ότι συμπλέγματα φαινολικών στοιχείων με καροτενοειδή, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε σε υψηλές συγκεντρώσεις, ήταν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κατά τον επιστήμονα, ενώ η δράση μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής βοήθησε στη σταθεροποίηση των επιπέδων pH στο σώμα -το οποίο ευθύνεται για το οξειδωτικό στρες-,  η ταυτόχρονη προσθήκη ενός συνδυασμού αντιοξειδωτικών συντέλεσε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων.

«Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών σε αρκετά υψηλές και εξατομικευμένες στον ασθενή δόσεις, σε συνδυασμό με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε υδατάνθρακες δίαιτα, φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο», δήλωσε ο Δρ. Veurink, ενώ τόνισε πως ο συνδυασμός και όχι ένα μεμονωμένο αντιοξειδωτικό συντέλεσε στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την σύμφωνη γνώμη και καθοδήγηση του γιατρού δεν συστήνεται, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος παρενεργειών και πρόκλησης μεγαλύτερης βλάβης παρά οφέλους. Συνεπώς συμβουλευτείτε τον ειδικό

Loading