Του Γ. Παπαδημητρόπουλου
Άλλα δηλώνουν και άλλα θα εισπράξουν οι ΠΑΕ! Η ΕΡΤ έδωσε τη λύση και το πρωτάθλημα ξεκινάει κανονικά, αφού «στέγασε» τις επτά ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτική συμφωνία και όλα έγιναν με βάση τον προγραμματισμό.
Παρά την αρχική αισιοδοξία, ωστόσο, δεν έχουν λυθεί όλα τα θέματα και αυτό, διότι στις συμφωνίες των ΠΑΕ με τα κανάλια υπάρχουν κάποια «θολά» σημεία τα οποία ζητείται να διαφωτιστούν, κυρίως από την πλευρά της ΕΠΟ.
Θυμίζουμε ότι η NOVA, σχεδόν με το τέλος του περυσινού πρωταθλήματος, αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με τη Σούπερ Λιγκ για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και υπέγραψε ξεχωριστές συμβάσεις με εννέα ΠΑΕ (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, Λεβαδειακός, Πανιώνιος, ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Αστέρας).
Μετά από αναζητήσεις… μηνών τελικά η ΕΡΤ απέκτησε τα δικαιώματα των άλλων επτά ΠΑΕ (ΠΑΟ, Άρης, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Ξάνθη, Λαμία, Απόλλωνας).
Πλέον από τη στιγμή που δεν υπάρχει άμεση συνεργασία μεταξύ των δύο καναλιών, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με τους ορισμούς των αγώνων (ημερομηνίες και ώρες), δεδομένου ότι για να βγουν τα χρήματα που δαπανούν τα κανάλια, θα πρέπει οι αγώνες που έχουν να «παίζουν» σε prime time προκειμένου να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των διαφημιστών. Όμως όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα αναλύσουμε σήμερα, είναι η στάση της ΕΠΟ και οι διαφοροποιήσεις απέναντι στα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων, σε σχέση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι συμφωνίες…
Πριν αναλύσουμε το θέμα που έχει προκύψει, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι μόνο οι ομάδες που κερδίζουν από τις τηλεοπτικές συμφωνίες με τα κανάλια αφού: Το 5% των εσόδων βάσει συμβολαίου πάει στην ΕΠΟ, το 2% στη Super League και το 10% στην Αστυνομία.
Τι συμβαίνει…
Αφού έκλεισαν, λοιπόν, οι συμφωνίες, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να στείλουν τα συμβόλαιά τους στους παραπάνω ενδιαφερομένους, προκειμένου και αυτοί να γνωρίζουν τι ποσά έχουν να λαμβάνουν. Σε αντίθεση, όμως, με τα ρεπορτάζ που ήθελαν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι μικρομεσαίες ομάδες της Super League να βρίσκονται ανάμεσα στις 900.000 και 1.200.000 ευρώ, τα πρώτα συμβόλαια που έφτασαν στην ΕΠΟ (Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννενα και ΑΕΛ) δεν ξεπερνούσαν τις 450.000 ευρώ(!) ποσό κατά πολύ μικρότερο από όσο αναμενόταν.
Και το ερώτημα που προκύπτει χωρίς μεγάλη σκέψη είναι: Οι συγκεκριμένες ΠΑΕ έκλεισαν συμφωνίες με τη NOVA μικρότερες από πέρυσι και μάλιστα με τη μείωση να αγγίζει το 50%;
Σε ότι αφορά τις ομάδες που έχουν συνάψει συμφωνία με την ΕΡΤ, από τη στιγμή που τα ποσά έχουν ανακοινωθεί επίσημα και έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. της δημόσιας τηλεόρασης και από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δύσκολα θα έχουμε εκπλήξεις, ωστόσο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει.
Ο νέος κανονισμός
Επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει, η ΕΠΟ ενημέρωσε τη Σούπερ Λιγκ και ζήτησε εξηγήσεις. Μάλιστα με νέο κανονισμό ζητεί τόσο από τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, όσο και από αυτές της Φούτμπολ Λιγκ να αποστείλουν όχι μόνο το τηλεοπτικό συμβόλαιό τους με το κανάλι, αλλά και όλες τις εμπορικές ή χορηγικές (σ.σ. πινακίδες σε γήπεδα, λογότυπα σε φανέλες κ.α.) συμφωνίες που τυγχάνει να συνάπτουν με τα κανάλια. Μάλιστα ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι, αν η ομάδα δεν καταθέσει όλα τα έγγραφα που πρέπει, τότε η κράτηση δεν θα είναι 5%, αλλά 10% στο τηλεοπτικό συμβόλαιο που θα κατατεθεί.
Ενημερώθηκε η Σούπερ Λιγκ
Για το θέμα υπήρξε ενημέρωση και προς τη Σούπερ Λιγκ η οποία με τη σειρά της ζήτησε από τις ομάδες να πράξουν αυτό που ζητεί η ΕΠΟ, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα ζήτημα. Μένει να δούμε τι θα κάνουν οι πρόεδροι των ΠΑΕ, οι οποίοι ζήτησαν προθεσμία μέχρι τις 30 Αυγούστου προκειμένου να στείλουν όλα όσα ζητεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, πάντως, αφού οι περισσότερες ΠΑΕ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της ΕΠΟ. Όλα βέβαια κρίνονται εκ του αποτελέσματος…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018