Άνοδος 0,55% εν μέσω μιας “μαύρης” τρύπας αδιαφάνειας

Στη σκιά ενός νέου εταιρικού σκανδάλου –στο οποίο εμπλέκονται δυο εισηγμένες εταιρείες– η αγορά έκλεισε με άνοδο και αυξημένο τζίρο στο τέλος, ύστερα από πακέτα συναλλαγών.

propoli

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 640,15 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,55%.

Η αποκάλυψη του εταιρικού σκανδάλου με το οποίο μεταφέρθηκαν 40 εκατ. ευρώ μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα.

Η μια εισηγμένη δηλώνει ότι δεν γνώριζε τι συναλλαγές είχε ο αναπληρωτής πρόεδρός της, στη δε τράπεζα οι συναλλαγές περνούσαν δίχως να αντιδράσει κανείς: ούτε το κατάστημα, ούτε ο περιφερειακός διευθυντής, ούτε ο υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης, ούτε η διευθύντρια λιανικής τραπεζικής και τέλος ούτε ο διευθύνων σύμβουλος. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι, εάν θέλει κάποιος ή κάποιοι, μπορεί να παρακάμψουν ακόμη και τα μοντέλα κανονιστικής συμμόρφωσης τα οποία υποτίθεται πως ειδοποιούν σε περιπτώσεις μεγάλων αδικαιολόγητων ποσών.

Ράλι 5,29% στη μετοχή της ΓΕΚ-Τέρνα, η οποία έκλεισε στα 4,675 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 1,6% στα 1,335 ευρώ. Κέρδη 2,75% για την Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 1,01% στα 1,30 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για τη Lamda και το Μυτιληναίο. Με βουτιά 4,57% έκλεισε η Motor Oil στα 20,90 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,7 εκατ. ευρώ με πακέτα 8 εκατ. ευρώ.

Loading