Έχει η Αριστερά ολιγοπώλια (στην Ελλάδα);

Έχει η Αριστερά ολιγοπώλια (στην Ελλάδα);

Μετά την αποκάλυψη που έκανε η Politik την περασμένη εβδομάδα για το σχέδιο «κλεισίματος» της αγοράς στο διαδικτυακό τζόγο, ήρθαν αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια μεγαλύτερη κίνηση στο συγκεκριμένο χώρο, εντός του οποίου αναμένονται ανακατατάξεις ευρύτερες από την εξαγορά της Stoiximan από τον ΟΠΑΠ.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια διασύνδεση όλων αυτών, καθώς στη ζωή και ακόμα περισσότερο στις επιχειρήσεις τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ούτε φυσικά είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο καθηγητής Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος γεννήθηκε στην Ολλανδία και μεγάλωσε στην Αγγλία, όπου σπούδασε και δίδαξε, δεν μπορεί να ενημερωθεί για τα ισχύοντα στη «Μέκκα» του στοιχήματος, την Αγγλία, και φέρνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τι λέει λοιπόν ο κύριος καθηγητής; Ότι στην Ελλάδα των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης μια άδεια για ιντερνετικό τζόγο κοστίζει πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία στοιχίζει 50 χιλιάδες ευρώ. Πώς μπορεί να δικαιολογήσει ο Ευκλείδης την απίστευτη απόκλιση στα κόστη ανάμεσα σε ευρωπαϊκά κράτη και παράλληλα να αναφερθεί σε μια σημαντική εξίσου παράμετρο η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ξέχασε να βάλει μέσα στο σχέδιο νόμου τα «φρουτάκια», όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και βλέπουν να εκτυλίσσεται μια ακόμα ιστορία στρέβλωσης της αγοράς. Άλλωστε στην Ελλάδα το νορμάλ είναι να «κλείνει» ένα επάγγελμα, ένας κλάδος, ένας επιχειρηματικός τομέας προς όφελος κάποιου ή κάποιων.

 

Το περίεργο και αστείο είναι ότι στο προοίμιο του νόμου αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος ότι «προχωρά σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου» και στη συνέχεια το «χοντραίνει» αναφέροντας ότι «εισάγεται νέα διαδικασία αδειοδότησης και εναρμονίζεται το πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες». Αυτές οι περίφημες ευρωπαϊκές οδηγίες θα είναι πολύ χρήσιμο να εξηγηθούν επαρκώς σε όλους τους εμπλεκόμενους και να γίνει κατανοητό -κάτι που τώρα δεν γίνεται- πώς σε μια αγορά ισχύουν κόστη 100 φορές υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εν ολίγοις με τέτοια σχέδια νόμου η στόχευση προφανώς δεν είναι το άνοιγμα ή η ρύθμιση της αγοράς άλλα κάτι διαφορετικό το οποίο θα πρέπει να εξηγήσει ο Τσακαλώτος, ο οποίος άλλωστε είναι αυτός που υπογράφει το σχέδιο νόμου.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνουν τα στοιχεία της συγκεκριμένης «ρύθμισης της αγοράς» δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπορεί να υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες και αναπόφευκτα θέτουν και οι ίδιοι ερωτήματα…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Loading

Play