Αρκούδα με τα δύο μικρά της βρήκε καταφύγιο σε αυλή ακατοίκητου σπιτιού

Αρκούδα με τα δύο μικρά της βρήκε καταφύγιο σε αυλή ακατοίκητου σπιτιού

Καταφύγιο στην κατάφυτη αυλή ενός ακατοίκητου σπιτιού στη Δροσοπηγή Φλώρινας βρήκε μια αρκούδα με τα δύο μικρά της. Την παρουσία του ζώου αντιλήφθηκαν οι περίοικοι, που ειδοποίησαν αμέσως το δασαρχείο Φλώρινας και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής.

Αμέσως, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών παρουσίας άγριας ζωής σε κατοικημένες περιοχές που έχει συσταθεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα και στο σημείο έφθασαν υπάλληλοι του δασαρχείου Φλώρινας, η αστυνομία και ειδικοί επιστήμονες από τον Αρκτούρο και την Καλλιστώ. Απομακρύνθηκε από το σημείο ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να δει από κοντά τα δύο μικρά αρκουδάκια, ενώ για λόγους ασφαλείας, και για να ηρεμήσει το ζώο από το στρες που προκλήθηκε από την παρουσία ανθρώπων, η αστυνομία απόκλεισε τη γύρω περιοχή.

Μάλιστα, οι άνδρες της αστυνομίας προσέφεραν και μια θερμική κάμερα προκειμένου οι περιβαλλοντολόγοι να παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας τη θέση του ζώου με τα μικρά του.

Το πρωί, με τη χρήση ειδικών βεγγαλικών που παράγουν ενοχλητικό κρότο για τα ζώα, η αρκούδα εγκατέλειψε τη φωλιά της που είχε διαμορφώσει στην αυλή του σπιτιού και, αφού διέσχισε σχεδόν μεγάλο μέρος του χωριού, χάθηκε στις πλαγιές του Βιτσίου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Καλλιστώ βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Αυτή η περίοδος για τα ζώα είναι αναπαραγωγική και οι έμπειρες μητέρες αρκούδες με τα μικρά τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες συναντήσεις με αρσενικά που προβαίνουν σε βρεφοκτονία για να ζευγαρώσουν στη συνέχεια με τη θηλυκή, προσπαθούν να μείνουν σε περιοχές που αισθάνονται ασφάλεια και διαθέτουν τροφή».

Η Δροσοπηγή Φλώρινας είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Βιτσίου και οι αυλές πολλών ακατοίκητων σπιτιών που είναι γεμάτες με δένδρα από φρούτα εποχής αποτελούν προορισμό για την αρκούδα. Από μακροσκοπική παρατήρηση των επιστημόνων φαίνεται ότι η αρκούδα είναι ηλικίας 7-10 ετών και τα μικρά της προέρχονται από φετινή γέννα.

Τέλος, ο Γιώργος Μερτζάνης ανέφερε ότι ζητήθηκε από τη δημοτική Αρχή Φλώρινας με συνεργεία «να καθαρίσουν τις αυλές των ακατοίκητων σπιτιών, ώστε οι αρκούδες να μη βρίσκουν έτοιμο καταφύγιο».

Loading