Βραβευμένος δημοσιογράφος του Spiegel επινοούσε δηλώσεις και ειδήσεις!

Το κορυφαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel προχώρησε σήμερα στην αποκάλυψη ότι ένας από τους δημοσιογράφους του, ο οποίος έχει μάλιστα βραβευτεί για τη δουλειά του, διαστρέβλωνε εδώ και χρόνια τα ρεπορτάζ του.

propoli

Συγκεκριμένα, ο 35χρονος Κλάους Ρελότιους, τιμήθηκε πριν από ένα χρόνο με το βραβείο Ρεπόρτερ της Χρονιάς για ένα άρθρο του με θέμα τους νεαρούς Σύριους, οι οποίοι υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα τους το 2011.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες ενός άλλου δημοσιογράφου, που είχε συνεργαστεί για ένα θέμα στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, παραδέχτηκε τελικά ότι «επινόησε» δηλώσεις και γεγονότα τα οποία δεν είδε ποτέ!

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβολή της παραίτησης του Ρελότιους από το περιοδικό αλλά και την δήλωσή του: «Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια».

Όπως αποδείχτηκε τελικά τουλάχιστον 14 άρθρα του είχαν υποστεί παραποιήσεις. Μεταξύ αυτών ένα για έναν Υεμενίτη που έμεινε επί 14 χρόνια χωρίς λόγο στη φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα για τον Κόλιν Κάρπερνικ τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές ανισότητες. Ο Ρελότιους ισχυρίζονταν ότι είχε πάρει συνέντευξη από τους γονείς του.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η διεύθυνση του Spiegel με εκτενές άρθρο της δηλώνει «σοκαρισμένη» από το γεγονός, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που το περιοδικό έχει μια εσωτερική υπηρεσία επαλήθευσης των στοιχείων για όσα γράφουν οι ρεπόρτερ του.

Σύμφωνα με το περιοδικό, περίπου 60 ρεπορτάζ του συγκεκριμένου δημοσιογράφου έχουν δημοσιευτεί στο έντυπο ή στον ιστότοπό του και για τον λόγο αυτό το περιοδικό θα προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα για να κατανοήσει πως κατάφερε να περάσουν ως έγκυρα τα διαστρεβλωμένα άρθρα του Ρελότιους.

Loading