Γιατί το Χ.Α. δεν άκουσε τη συμφωνία της «γραβάτας»

Γιατί το Χ.Α. δεν άκουσε τη συμφωνία της «γραβάτας»

Του Γ. Σταφυλά

Κανείς δεν γιορτάζει  στην Αθήνα, παρά μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Σύριζα- ΑΝΕΛ. Η πτώση και το αρνητικό πρόσημο του χρηματιστηρίου την επαύριο της συμφωνίας των Βρυξελλών για το χρέος υποδεικνύει την απογοήτευση  των ξένων επενδυτών για το χρέος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 771,18 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%. Η αγορά άνοιξε με  κέρδη 2,5%, αλλά εξανεμίστηκαν γρήγορα καθώς η αποτίμηση της συμφωνίας δεν είναι και τόσο θετική, όσο τουλάχιστον την προβάλλει η κυβέρνηση.

Οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα  αυξήθηκαν με πτώση της απόδοσης, αλλά οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες καθώς η απόδοση κινείται στο 4.1%.     Ουσιαστικά, η Ελλάδα έλαβε μια λύση την οποία θα είχε από το 2014, και δεν θα είχε προβεί ούτε σε κλείσιμο τραπεζών, ούτε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τέσσερα χρόνια μετά και αφού χάθηκε η ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτεθειμένη στις κρίσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ιταλία.

Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, αλλά τα ομόλογα είναι εκτεθειμένα, ένας συνδυασμός παράξενος. Ουσιαστικά, οι αγορές ανησυχούν για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και η μερική ελάφρυνση θα πιέσει την κυβέρνηση του Σύριζα, όπως περιμένουν ορισμένοι ξένοι  επενδυτές.

Πως κινήθηκαν οι μετοχές μετά τη συμφωνία της “γραβάτας”

Η μετοχή της Alpha Βank έκλεισε με άνοδο 2,04% στα 2 ευρώ. Πτώση 2,03% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,28 ευρώ. Με πτώση 1,55% η  μετοχή της Eurobank στα 0,95 ευρώ. Με άνοδο 0,20% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,046 ευρώ. Βουτιά 6,28% στη μετοχή της ΔΕΗ στα 1,94 ευρώ – με πωλήσεις χιλιάδων μετοχών ξαφνικά το μεσημέρι. Ανάλογη εικόνα και στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ με πτώση 4,96% στα 1,726 ευρώ. Κέρδη 2,83 % για τον ΟΤΕ στα 10,54 ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 81 εκατ. ευρώ.

Loading