Δεκαπενταύγουστος με την ΕΡΤ3

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση η ΕΡΤ3 τον Δεκαπενταύγουστο, στις 8 το πρωί.

propoli

Στις 12:00, η εκπομπή «Χαρά Θεού» με τον Γιάννη Μελισσίδη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Παναγία Σουμελά». Αναφέρεται στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Βυζάντιο ως τον ξεριζωμό του από τους Νεότουρκους, τη λεηλασία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελάς στην Τραπεζούντα και την ίδρυση της Νέας Μονής στο Βέρμιο. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μουρτζόπουλου και η διεύθυνση παραγωγής του Γιάννου Αιόλου.

Στις 13:30, μεταδίδεται η εορταστική δίωρη εκπομπή «Όλη η Ελλάδα μια γιορτή, ανήμερα της Παναγιάς» με τη Μαρούλα Μαλιαχόβα. Από τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία μέχρι τη Ρούμελη και τον Μοριά και από τη Μακεδονία μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, τα Επτάνησα και την Κρήτη, η εκπομπή γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με τραγούδια και χορούς κάθε τόπου. Ένα ταξίδι διαφορετικό, ανήμερα της Παναγιάς, ημέρα που όλοι πλημμυρίζουν τις εκκλησίες για να προσκυνήσουν τη χάρη της και στη συνέχεια να γλεντήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο στα πανηγύρια που  έχουν την τιμητική τους. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Παρχαρίδη.

Loading