Ανακαλύφθηκε φθηνός τρόπος μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε καύσιμο

Σε μια καινοτόμο επιστημονική ανακάλυψη προχώρησαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Curtin  της Αυστραλίας, οι οποίοι δημιούργησαν έναν πολύ φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε καθαρά καύσιμα, που δεν είναι άλλος από το υδρογόνο.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, οι ερευνητές περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο ανέπτυξαν μικροσκοπικούς νανοκρυστάλλους ως καταλύτες υψηλής απόδοσης για τη δημιουργία ηλιακής ενέργειας με σκοπό την παραγωγή καθαρών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν καταλύτες για να αντλήσουν ενέργεια από το φως του ήλιου και να τη μετατρέψουν σε καθαρά καύσιμα όπως το υδρογόνο, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ημιαγωγούς με βάση το κάδμιο σε συνδυασμό με ακριβά ευγενή μέταλλα, όπως η πλατίνα, το ιρίδιο και το ρουθήνιο, εξηγούν οι επιστήμονες. Το γεγονός αυτό καθιστούσε μέχρι πρότινος δύσκολη την ευρεία χρήση τους, καθώς το κάδμιο έχει υψηλή τοξικότητα και τα ευγενή μέταλλα υψηλό κόστος.

Loading