Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην ΕΡΤ3

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η ΕΡΤ3 προγραμματίζει ένα αφιέρωμα με τη δίωρη ειδική εκπομπή «Γενοκτονίας…100 χρόνια» -με απευθείας συνδέσεις με την πλατεία Αγίας Σοφίας στις εκδηλώσεις μνήμης του Οργανωμένου Ποντιακού Χώρου και ρεπορτάζ από τις τελετές κατά τη διάρκεια της ημέρας- την «Κυριακή στο Χωριό» στο Μακροχώρι, όπου αναβιώνουν ποντιακά έθιμα, και μία εκπομπή αρχείου από τη σειρά «Αληθινά Σενάρια».

propoli

Ειδικότερα, στις 13:30 η «Κυριακή στο Χωριό» με τη Μαρούλα Μαλιαχόβα, ταξιδεύει στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, σε ένα χωριό που αποτέλεσε κομβικό σημείο κατά το παρελθόν, το Μακροχώρι. Πρόσφυγες με  καταγωγή από τη Νικομήδεια, τον Πόντο και την Ανατολία, αύξησαν κατά πολύ τον ντόπιο πληθυσμό και με τα ήθη και έθιμα που έφεραν, έδωσαν άλλο χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η εκπομπή καταγράφει ‘‘την προετοιμασία της νύφης’’. όπως γινόταν  στην περιοχή του Ακ Νταγ Μαντέν, συνοδεία μουσικής, γεύεται παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα, και χορεύει ποντιακούς χορούς υπό τον ήχο του νταουλιού και της ποντιακής λύρας.

Στις 17:00 μεταδίδεται το επεισόδιο «Ποντιακή Γενοκτονία: Μια ανοιχτή πληγή της Μνήμης» της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3. Έναν αιώνα μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου κατά την οποία συντελέστηκε η Ποντιακή Γενοκτονία, χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν στον Εύξεινο Πόντο για να γνωρίσουν τον τόπο των προγόνων τους. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, απόγονοι προσφύγων από τους νομούς Πέλλας και Πιερίας επισκέπτονται το χωριό Άργος, στην περιοχή της Νεοκαισαρείας. Ο Νίκος Ασλανίδης καταγράφει με τον φακό της εκπομπής τη συγκίνηση και τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, όταν αντικρίζουν τα σπίτια των παππούδων τους. Η πλέον συγκλονιστική στιγμή είναι όταν εντοπίζουν τα κοιμητήρια των προγόνων τους και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα σκορπισμένα τους οστά για τα μεταφέρουν στην Ελλάδα, ώστε γίνει ο ενταφιασμός τους.  Η έρευνα είναι του Νίκου Ασλανίδη, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραθανάση και η παραγωγή του Γιώργου Τζιρμάκη.

Στις 18:00 αρχίζει η δίωρη ειδική εκπομπή «Γενοκτονίας…100 χρόνια». Στο στούντιο της ΕΡΤ3 διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες του Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρονται και αναπαριστούν ιστορικά και μουσικά τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον Εύξεινο Πόντο. Στο πλαίσιο της εκπομπής προγραμματίζονται απευθείας συνδέσεις με την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη στις εκδηλώσεις μνήμης του Οργανωμένου Ποντιακού Χώρου και ρεπορτάζ από τις τελετές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην παρουσίαση είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης, η σκηνοθεσία είναι της Χρύσας Νίκου και η παραγωγή του Θέμη Μαυροπεραστή.

Loading