«Η Αττική χρειάζεται τουλάχιστον έξι Μονάδες Υγειονομικής Ταφής ώστε να τελειώσει η αθλιότητα στη Φυλή που εξελίσσεται εις βάρος των κατοίκων σε κάθε απρόοπτο γεγονός όπως και το πρόσφατο που προκλήθηκε από την κακοκαιρία» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Κόκκινο».
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ιστορικό του προβλήματος με τα σκουπίδια, ο κ. Τζόκας είπε ότι «στις 9-10 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν ρηγματώσεις σε αυτό που λέμε σε “κύτταρο” της υγειονομικής ταφής, στη Φυλή. Ρηγματώσεις που επιδεινώθηκαν με τις πρόσφατες καταιγίδες και υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας των εργαζομένων. Έτσι, έκλεισε ο συγκεκριμένος χώρος και έγιναν όλες οι εργασίες ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος». Επισήμανε τις εντατικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για τη συντομότερη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Συνδέσμου με απόλυτα ασφαλείς όρους για τους εργαζομένους.
Το ζήτημα του κορεσμού της Φυλής πρέπει να αντιμετωπιστεί με οριστικά μέτρα, σημείωσε ο κ. Τζόκας επισημαίνοντας ότι η έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως και να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση αφού «έχει βολευτεί» από τη Φυλή.
«Η Φυλή πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να παίζει αυτόν το ρόλο, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν χωροθετήσεις» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «Λέμε να βάλουμε κάδους και όλοι εννοούμε στον απέναντι, όχι στην πόρτα μας. Υπάρχει χωροθέτηση και στη δυτική Αθήνα και στον Πειραιά, πρέπει να υπάρχει και στη βόρεια και στη νότια και στην ανατολική, παντού».
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας υπογραμμίζει ότι «Έχουν εκπονηθεί σχετικά προγράμματα και η Περιφέρεια έχει προχωρήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά για να πετύχουν όλα αυτά, η ανακύκλωση, τα πράσινα σημεία, να μειωθούν τα απορρίμματα κ.τ.λ., πρέπει οι δήμοι να προχωρήσουν τις δομές αυτές και να ξεκινήσει η χωροθέτηση για Μονάδες ΧΥΤΥ. Να φτάσουμε στο σημείο να θάβουμε μόνο υπολείμματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ