Του Θόδωρου Παπαδόπουλου
Η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές άνοιξε πολλές συζητήσεις που έφτασαν –αν είναι ποτέ δυνατόν– ακόμα και στην αμφισβήτηση της ηγεμονίας του Αλέξη Τσίπρα εντός του κόμματος.
Βέβαια αυτές οι κουβέντες γίνονται ψιθυριστά, μιας και δεν υπάρχει αυτός που θα αμφισβητήσει τον άνθρωπο που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση από το 3%. Φυσικά, με τις εθνικές εκλογές να απέχουν ένα μήνα δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες κουβέντες και εύλογα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα αποτελέσματά τους. Εκεί θα κριθούν πολλά και δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Και αν για τη ΝΔ είναι προφανές ότι μια περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις είναι ακόμα πιο οδυνηρό να υπάρξει διεύρυνση της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ.
Στις ευρωεκλογές, όσο και αν προσπάθησαν στελέχη του ΚΙΝΑΛ να ωραιοποιήσουν την κατάσταση κάνοντας λόγο για αύξηση των ψηφοφόρων σε απόλυτους αριθμούς, η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΙΝΑΛ μείωσε τα ποσοστά κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014. Αυτή η πραγματικότητα ουδόλως δεν ευχαριστεί την κ. Γεννηματά και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ καθώς, πέρα από το γεγονός ότι σε μια θεωρητικά ευνοϊκών συνθηκών «μάχη» δεν κατάφερε το ΚΙΝΑΛ να αυξήσει το ποσοστό του, την ίδια ώρα παγιώθηκε ο έτερος νέος πόλος του δικομματισμού να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα στις εθνικές κάλπες στο χώρο της Κεντροαριστεράς θα διεξαχθεί μια μάχη επιβίωσης για τους δύο συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η οποία μπορεί να απευθύνεται στους ίδιους «στρατιώτες» και να τους καλεί σε «στράτευση», αλλά μόνο ένας θα βγει κερδισμένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά –αν δεν έχει φτάσει ήδη– στην καθιέρωσή του ως ο μεγάλος πόλος της Κεντροαριστεράς, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι πολύ κοντά στη διάσπαση αν δεν καταφέρει και σε αυτές τις εκλογές να κάνει το κάτι παραπάνω. Άλλωστε είναι σχεδόν σίγουρο ότι βουλευτές του και κορυφαία στελέχη θα βρουν θέση στο άρμα της ΝΔ, ειδικά σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία τούς έχει ανάγκη για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, η οποία είναι πολύ πιθανή, μπορεί οι εξελίξεις να τρέξουν, και να φύγουν από το τραπέζι «αναχρονιστικά» σχήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, και να δημιουργηθεί κάτι νέο. Εκεί λοιπόν είναι δεδομένο ότι θα βρει θέση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και θα ηγηθεί…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019