Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δημοσιογράφους

Την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα που τελούνται δια του Τύπου προωθεί με νομοσχέδιο που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

propoli

Το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των δημοσιογραφικών ενώσεων. Με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη, η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει.

Βάσει του νομσχεδίου καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία και στα διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».

Με το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνεται και το τεκμήριο της αθωότητας. Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται το δικαίωμά του υπόπτου ή κατηγορουμένου να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης προς αποκατάσταση της βλάβης, την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αξιωματούχων.

Loading