«Κλειδί για τη διατήρηση της Δημοκρατίας η δημοσιογραφία»

«Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι κλειδί για τη διατήρηση της Δημοκρατίας, ειδικά σήμερα που η Δημοκρατία μπαίνει παντού σε κίνδυνο» ήταν ένα από τα συμπεράσματα της ημερίδας με τίτλο «Δημοσιογράφοι: Αθώοι ή ένοχοι», την οποία διοργάνωσαν οι δημοσιογραφικές πλατφόρμες Oikomedia και The Caravan’s Journal στον πολυχώρο Impact Hub Athens.

propoli

«Είναι οι δημοσιογράφοι μέρος της πολιτικής ιστορίας αντί οι αφηγητές της;» το βασικό ερώτημα που τέθηκε στο κοινό, το οποίο προέρχονταν από διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκεί όπου η δημοσιογραφία δεν μπαίνει σε τόσο μεγάλη αμφισβήτηση όπως στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη στη δυτική Ευρώπη, όπου περίπου το 80% του πληθυσμού της αμφισβητεί τα media, όπως επισημάνθηκε.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν το μέλος της κεντρικής σύνταξης των New York Times Σερζ Σέμαν (Serge Schemann), ο ανταποκριτής των New York Times σε Ισπανία και Πορτογαλία Ράφαελ Μάιντερ (Raphael Minder) και η πολιτική συντάκτης του περιοδικού Der Spiegel Αν Κάτριν Μίλερ (Ann-Katrin Mueller).

Στις τοποθετήσεις τους και οι τρεις ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη ο δημοσιογράφος του σήμερα να επενδύει στην εγκυρότητα της έρευνάς του, στην αντικειμενικότητα της παρουσίασης της είδησης και στην αξιοπιστία. Βασική αρχή παραμένει ότι ο δημοσιογράφος μεταδίδει και δεν κρίνει, σημείωσε ο S. Schemann, ωστόσο ο R. Minder αντέτεινε ότι κάποιες στιγμές το «λάθος» έρχεται από την απόφαση του να μη μεταδώσεις μια είδηση, ενώ θα έπρεπε να ενημερώσεις το κοινό για αυτήν.

Φυσικά, τα «κακά» social media αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως και τα fake news με κοινή παραδοχή πως η ιστορία τους πηγαίνει πολύ πίσω. Ζήτημα είναι πως τα social media θα αποτελέσουν το κλειδί της επικοινωνίας και όχι το εμπόδιο, ακούστηκε σαν άποψη, τη στιγμή που ο ρόλος της δημοσιογραφίας δεν αλλάζει: η δημοσιογραφία και η Δημοκρατία δεν πεθαίνει, ωστόσο και τα δύο δέχονται πολυμέτωπη επίθεση στην εποχή μας, επισήμαναν κλείνοντας οι ομιλητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading