Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδήγησε η αλλαγή στάσης των δανειστών σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης τιμών έφθασε να χάνει έως και 4% μετά από ένα limit down της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και πτώση έως 8-12% στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.
Ειδικότερα, O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %.Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28%.
Τη χιονοστιβάδα προκάλεσε δημοσίευμα του Bloomberg της περασμένης Παρασκευής, όπου με λανθασμένο τρόπο δινόταν η εντύπωση ότι υπήρχε χρονικό όριο για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντλήσει ομολογιακό tier 2.
Οι προβλέψεις
Oι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, προβλέπει η Μorgan Stanley απηχώντας τις εκτιμήσεις σχεδόν του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές.
Ταυτόχρονα, γράφει πως βρίσκει υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αλλά επιπλέον διαφωνεί με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις αναλήψεις, καθώς αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες.
Με χθεσινή της έκθεση η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη.
Επίσης σύμφωνα με έκθεση της HSBC η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει κλονισθεί, και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ….
«Βουβή» ανησυχία στο Μαξίμου
Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, το Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκε από το χθεσινό «σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές και έτσι χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.
Συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός υπό τον πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών.
Κερδοσκοπικές πιέσεις βλέπει το οικονομικό επιτελείο
Όπως επισημάνθηκε, δεν αντικατοπτρίζουν την ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο, τους δημοσιευμένους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, την αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση, αλλά και τη σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν χθες ότι πρόκειται για υπερβολική αντίδραση των αγορών τις πιέσεις τραπεζικές μετοχές, λέγοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα.
«Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών» επεσήμαναν.