ΙΝΤΙΜΕ

Με την συμμετοχή ορίζουμε την επόμενη ημέρα

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

propoli

Οι εκλογές έφτασαν, όμως η αγωνία δεν υπάρχει σχετικά με το τι θα γεννήσει η κάλπη καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ουσιαστικά καθόρισε τόσο τις εξελίξεις, όσο και τις εκτιμήσεις για τις εθνικές εκλογές.

Άλλωστε οι κάλπες έχουν στηθεί πολύ κοντά η μία στην άλλη χρονικά και ήταν εξ αρχής εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση η οποία όπως φάνηκε από όλες τις μετρήσεις δεν μπόρεσε να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ που άλλωστε «έτρεξε» για να μειώσει την διαφορά.

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανένα λόγο να τρέξει ή να εκτεθεί και ήταν λογικό και επόμενο να πάει σε μια στρατηγική συντήρησης των δυνάμεων της και της ενίσχυσης του ενδεχομένου της αυτοδυναμίας ακόμα και στοχευμένες κινήσεις εναντίον των αντιπάλων που θεωρεί ότι της «κλέβουν» ψήφους όπως λ.χ. η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ένα χαρακτηριστικό των ημερών μας και του γεγονότος ότι η οικονομική κρίση έχει πλέον σε ένα σημαντικό βαθμό ξεπερασθεί είναι το φαινόμενο της σταδιακής ή και ολικής εξαφάνισης αρκετών κομμάτων που έπαιξαν ρόλο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από την άλλη μιας και ο κόσμος δεν παύει να γοητεύεται από το ακατόρθωτο, από το άπιαστο και το ανέφικτο βλέπουμε νέα κόμματα να κινούνται προς την βουλή και να ετοιμάζονται να μας κάνουν «σοφότερους» γύρω από ζητήματα που πολλές φορές δεν αντέχουν σε σοβαρή πολιτική συζήτηση.

Έτσι πάμε στις πρώτες εκλογές της μεταμνημονιακής Ελλάδας με το μαγιό μέσα από τα ρούχα να ψηφίσουμε σε άλλη μια πολύ κρίσιμη για την χώρα συγκυρία. Μοιάζει βέβαια να ψηφίζουμε κυρίως για την επόμενη ημέρα, για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας οι μεν, για την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς οι δε. Μοιάζει ότι τα βασικά ερωτήματα έχουν απαντηθεί και έχουμε μπει πλέον στην φάση της διερεύνησης της εικόνας που θα έχει η ζωή μας την επομένη των εκλογών και όλοι προσπαθούμε να δούμε πως θα είναι αυτή.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να ορίσουμε οι ίδιοι το πως θέλουμε να είναι η επόμενη ημέρα με την συμμετοχή μας στις εκλογές. Ψάχνοντας, ρωτώντας και αναλύοντας τις επιλογές μας να πάμε στην κάλπη και ας μην αφήσουμε άλλους να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς…


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Loading