Επιστήμονες στην Κίνα δημιούργησαν ένα νέο νανοστοιχείο για τον έλεγχο του φαινομένου που εκδηλώνεται στις καλλιέργειες του σιταριού πριν από τη συγκομιδή, το οποίο μειώνει την ποιότητα του σιταριού.
Συγκεκριμένα, το φαινόμενο της βλάστησης πριν από τη συγκομιδή (PHS) προκαλεί μία από τις πιο σοβαρές ποιοτικές ατέλειες των σπόρων που επηρεάζουν τις σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο. Η ζημιά στη βλάστηση μειώνει την αξία των καλλιεργειών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού – από τους καλλιεργητές στους εμπόρους σπόρων προς σπορά και σιτηρών. Συνήθως εμφανίζεται λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της υψηλής υγρασίας αφού έχουν ωριμάσει οι σπόροι και πριν την συγκομιδή. Προηγούμενες προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αυτού περιλαμβάνουν ποικιλίες ανθεκτικές στη βλάστηση και αναπαραγωγή και χρήση χημικών ψεκασμών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση.
Το νανοστοχείο των επιστημόνων μπορεί να καταστήσει την επιφάνεια των σπόρων σιταριού πιο τραχιά και να σχηματίσει μια υδρόφοβη επιφάνεια, εμποδίζοντας αποτελεσματικά τους σπόρους σιταριού να απορροφούν νερό και να αναπνέουν. Είναι εύκολο να εφαρμοστεί και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η έρευνα αυτή παρέχει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καλλιέργειας του σιταριού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Sustainable Chemistry and Engineering.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ