Η πορεία του προγράμματος ελέγχου της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων από το Πέραμα έως το Φάληρο, ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018), στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Το καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και θα ολοκληρωθεί σε 13 μήνες από την έναρξή του, υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ενημερώθηκε από τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ για την πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του υδάτινου συστήματος από τις εκβολές του Κηφισού ποταμού μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας, με χρήση στοιχείων από προηγούμενες μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ και νέες μετρήσεις με τηλεσκόπηση (μέσω δορυφόρου) σε βάθος 10 και 30 μέτρων.
Στις επόμενες φάσεις του προγράμματος θα συνεχιστούν οι μετρήσεις με τηλεσκόπηση και θα γίνουν πρωτογενείς μετρήσεις σε επιλεγμένα σημεία, με έμφαση στην περιοχή γύρω από την Ψυττάλεια, στις εκβολές του Κηφισού ποταμού και αλλού. Σημειώνεται πως τα δείγματα για τις μετρήσεις θα ληφθούν από το βυθό και το θαλασσινό νερό με δειγματοληψίες από τη στεριά και από το ειδικό ερευνητικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ.
Σκοπός του προγράμματος, προϋπολογισμού 58.000 ευρώ, είναι να καταλήξει σε επιστημονικά συμπεράσματα για την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή και να γίνουν προτάσεις για την παραπέρα βελτίωσή τους.
Η Περιφέρεια Αττικής εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί και άλλη επιστημονική έρευνα, που γίνεται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του λιμανιού λόγω των αυξημένων επιβαρύνσεων ενώ δρομολογείται και μια άλλη έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή.
Σύμφωνα πάντως με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά η Αυτοδιοίκηση με την ολοκλήρωση των τριών επιστημονικών ερευνών «θα έχει απόλυτα τεκμηριωμένη εικόνα για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή, ώστε να διαμορφωθεί μια ολιστική περιβαλλοντική πολιτική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της εξαιρετικά επιβαρυμένης περιοχής από συσσωρευμένες οχλούσες χρήσεις», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ