Πρόωρες εθνικές εκλογές σημαίνει αιφνιδιασμός

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

propoli

Εδώ και μήνες τα σενάρια για την προσφυγή στις κάλπες διαδέχονται το ένα το άλλο και εμείς πρέπει να τα καταγράφουμε και να εκτιμούμε ποιο από αυτά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Πριν από μόλις δύο γράφαμε για διπλές κάλπες αναλύοντας την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να βάλει δίπλα στην κάλπη των ευρωεκλογών και την κάλπη των εθνικών. Σήμερα τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε αναγκαστική αλλαγή πορείας και από τον Οκτώβρη του 2019 που είχε εξαγγείλει ως χρόνο πραγματοποίησης των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τους μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάη του 2019. Πλέον το σενάριο που «παίζει» είναι αυτό που θέλει να γίνουν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα τον Μάιο του 2019 οπότε να δούμε την Κυριακή 26/05 πέντε κάλπες μπροστά μας και να ψηφίσουμε για τις εθνικές, τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τα τοπικά συμβούλια των δήμων.

Αυτή η τροπολογία που προφανέστατα προσχεδιασμένα ήρθε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έβαλε τον εκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων σε νέα βάση απομάκρυνε το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2018. Καθώς όμως πρόωρες εκλογές σημαίνει αιφνιδιασμός η πιθανότητα να κάνει ο Τσίπρας εθνικές εκλογές πριν τον Μάιο δεν θα πρέπει να βγαίνει από το τραπέζι.

Γιατί είναι σαφές ότι το επιτελείο του πρωθυπουργού που έχει στελέχη αρκετά έμπειρα στο θέμα των εκλογών και μάλιστα μερικούς εκ των οποίων με «ένσημα» από το παλιό και κραταιό ΠΑΣΟΚ. Αυτοί λοιπόν προκρίνουν το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» με άξονα την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας το 2020. Ένα τέτοιο σενάριο όμως για να μπορέσει να σταθεί πρέπει να υπάρξουν και κάποιες προϋποθέσεις με κυρίαρχη την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές.

Αν λοιπόν ο Τσίπρας στήσει όλες μαζί τις κάλπες μπορεί να ελπίζει ότι θα διοχετεύσει την οργή στις άλλες κάλπες και θα πάρει ό,τι περισσότερο στις εθνικές εκλογές ή ότι τα στελέχη της αυτοδιοίκησης και οι χιλιάδες υποψήφιοι θα «τρέξουν» και για το κόμμα. Αλλά σε περίπτωση που οι εθνικές γίνουν πρώτες, θα έχει τον χρόνο μπροστά του να «χτίσει» την ανάκαμψη έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο προκειμένου να κάνει την μεγάλη επίθεση στην προεδρική εκλογή του 2020.

Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο…

Αν κάνει λοιπόν εθνικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο μετά τις φιέστες για την έξοδο από τα μνημόνια και το «δώσε και σε μένα μπάρμπα» της ΔΕΘ θα έχει γλιτώσει τα μέτρα του 2019 και θα ξεκινήσει τον «ανένδοτο» σε βάρος του Μητσοτάκη και της επάρατου Δεξιάς για τα μέτρα που ο ίδιος ο Τσίπρας έχει νομοθετήσει. Τότε μέρα – μέρα θα ξεκινήσει το «χτίσιμο» της ανάκαμψης καθώς αν είσαι αντιπολίτευση είναι πιο εύκολα τα λόγια –και ο Τσίπρας τα έχει ακόμα πιο εύκολα άλλωστε, και θα προσπαθήσει να μετουσιώσει στις κάλπες που θα ακολουθήσουν το μεγάλο «comeback» του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2020.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Loading