Ράλι ανακούφισης προς τις 900 μονάδες

*Ήλθε η ώρα της αγοράς, εν μέσω αργιών σε Λονδίνο και Νέα  Υόρκη

propoli

* Προς κλείσιμο θέσεων τους οι short

Ήλθε, τελικά, η  πολιτική αλλαγή στην οποία πόνταραν οι επενδυτές στην Ελλάδα απο τα μέσα Ιανουαρίου και σήμερα ήλθε η ώρα των αγορών.

Μάλιστα, η συντριβή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, επιβεβαίωσε όλες τις προσδοκίες των επενδυτών: Όχι μόνο απέφερε ξεκάθαρο εκλογικο αποτέλεσμα, αλλά προκάλεσε και εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί φιλικότερη κυβέρνηση προς την επιχειρηματικότητα. Η επιβεβαίωση  των προσδοκιών των επενδυτών θεωρητικά θα οδηγήσει σε ένα ράλι ανακούφισης στην Αθήνα το οποιο μπορεί να φθάσει το χρηματιστήριο έως και τις 900 μονάδες, ειδικά αν διαφανεί ότι, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ισχυρή με 160 βουλευτές.

Μπορεί σήμερα τα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης να είναι κλειστά λόγω αργιών – bank holiday και Memorial Day – ωστόσο τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις επικείμενες εκλογές αναμένεται η θετική προεξόφληση απο τους μακροπρόθεσμους επενδυτές * long * και το κλείσιμο των short θέσεων απο τους βραχυπρόθεσμους *short * επενδυτές που πόνταραν σε χάος και καθυστερήσεις μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.Ήδη στην μετοχή της Eurobank σημειώθηκε μια μείωση στις 21 Μαϊου.

Ποια είναι, όμως, τα δεδομένα της αγοράς;

1* Η βασικότερη αλλαγή,  του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι, ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων – περί το 64% – τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή η συνθήκη είναι ικανή να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αποδόσεις, ειδικά στις κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες που ήδη προχωρούν σε μεγάλες επενδύσει. Βραχυπρόθεσμα επίσης, ενόψει των εκλογών, θα ξεκινήσει η προεξόφληση θετικών προσδοκιών στο βαθμό που η σημερινή αντιπολίτευση αρχίσει να ξεκαθαρίζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Όσο πιο ξεκάθαρο είναι το πρόγραμμα, τόσο υψηλότερα θα είναι τα οφέλη. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι, αντίθετα απο την Ευρώπη, η Ελλάδα εξέρχεται απο το κύμα του λαϊκισμού.

2*  Ξένοι επενδυτές απο τα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησαν τοποθετήσεις στην Ελλάδα ποντάροντας όχι μόνο στην εξυγίανση ισολογισμών στις τράπεζες, αλλά στην αποτύπωση των προσδοκιών εν όψει μιας πολιτικής αλλαγής στην χώρα. Ξένα funds προερχόμενα κυρίως απο τις ΗΠΑ δήλωναν ξεκάθαρα ότι, προτιμούν μια κυβέρνηση φιλικότερη προς τις επιχειρήσεις. Η συνθήκη αυτή επιβεβαιώνεται πλέον έτσι αναμένεται να ξεκινήσει μια προεξόφληση των επερχόμενων εξελίξεων.

3* Τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες κατέγραφαν ένα ράλυ ανόδου με πτώση της απόδοσης στο 3,36%. Η άνοδος των τιμών στην αγορά των ομολόγων θα μεταφερθεί και στο χρηματιστήριο, καθώς αυτά τα κεφάλαια  θα συνεχίσουν την προεξόφληση.

4* Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η συμφωνία πώλησης των κόκκινων δανείων απο την Τράπεζα Πειραιώς προς την εταιρεία Intrum. Η συμφωνία είναι δύσκολη ωστόσο βγάζει εκτός ισολογισμού 24 δισ. ευρώ και δικαιολογεί το ράλυ απο τα μέσα του Ιανουαρίου.

5* Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ενταχθεί στον Δείκτη Msci * 29 Μαϊου * κι αυτό θα προκαλέσει εισροές και πιθανότατα πωλήσεις ορισμένων άλλων μη τραπεζικών μετοχών, αν και μέρος αυτών πραγμτοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

6* Τα επίπεδα τιμών ορισμένων μετοχών στον FTSE25 είναι πιεσμένα , συνεπώς αναμένεται ένας εξορθολογισμός τις επόμενες ημέρες με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

 

Loading