Σπάνιο απολίθωμα χελώνας που δεν διέθετε κέλυφος εκτίθεται στην Κίνα

Την ευκαιρία να αντικρίσουν από κοντά ένα μοναδικό απολίθωμα είχαν οι επισκέπτες του Μουσείου Θαλάσσιας Παλαιοντολογίας στην πόλη Σανυά, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας της Κίνας Χαϊνάν. Πρόκειται για το απολίθωμα σκελετού χελώνας, που χρονολογείται πριν από περίπου 228 εκατ. χρόνια έως την αυγή της εποχής των δεινοσαύρων.

propoli

Η εξαιρετικά σπάνια χελώνα, που βρέθηκε στην κομητεία Γουανλίνγκ, και εικάζεται ότι ανήκε στην ύστερη Τριαδική περίοδο και η επιστημονική της ονομασία είναι Eorhynchochelys sinensis, που σημαίνει «πρώτη χελώνα με ράμφος από την Κίνα».

Η χελώνα, είχε μήκος πάνω από δύο μέτρα, καθώς και κοντό κορμό ενώ δεν υπήρχε το γνωστό κέλυφος στην πλάτη και στην κοιλιά της. Τα πρωτόγονα, συμπληρωματικά και μεταβατικά χαρακτηριστικά της υποδεικνύουν, κατά τους επιστήμονες, την πολυπλοκότητα στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των χελωνών.

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τον σκελετό ο οποίος έδειξε ότι η εξελικτική κατάσταση της χελώνας βρίσκεται μεταξύ των πανάρχαιων ειδών Odontochelys και Pappochelys που ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία και χρονολογούνται πριν από περίπου 240 εκατ. χρόνια. Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Nature.

Loading