Στην Αλβανία απαγορεύονται οι λεπτές πλαστικές σακούλες

Στην Αλβανία απαγορεύονται οι λεπτές πλαστικές σακούλες

H Αλβανία αναλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και της ρύπανσης με την απαγόρευση της εισαγωγής, κατασκευής, χρήσης και πώλησης ελαφρών πλαστικών σακουλών.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού της χώρας, Ορνέλα Τσούτσι, οι ελαφριές πλαστικές σακούλες δεν είναι ανακυκλώσιμες. «Πρέπει να έχουν ελάχιστο πάχος 35 μικρόμετρα ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και να έχουν αξία ανακύκλωσης», ανέφερε.

Η απόφαση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της παραγωγής βιοδιασπώμενων σακουλών πολλαπλών χρήσεων που μπορούν να αποσυντεθούν μέσα σε 36 μήνες. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 700-1186 ευρώ.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πανευρωπαϊκούς κανόνες για τη μείωση χρήσης των δέκα πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης που απαντώνται συχνότερα στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης. Η πρόταση περιλαμβάνει την ολική απαγόρευση της χρήσης πλαστικών σε ορισμένα προϊόντα. Όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες και οικονομικές, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα πρέπει να απαγορευτούν από την αγορά. Η απαγόρευση θα ισχύει για πλαστικές μπατονέτες αυτιών, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, και άλλα προϊόντα, τα οποία θα πρέπει όλα να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει μια οδηγία για τις πλαστικές σακούλες, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να εισάγουν ένα συμβολικό τέλος στις πλαστικές σακούλες έως τα τέλη του 2018 ή να λάβουν άλλα μέτρα για να εξασφαλίσουν της μείωση της κατανάλωσης σε 90 σακούλες ετησίως ανά άτομο μέχρι το τέλος του 2019, και σε 40 μέχρι το 2025.

Η κατάσταση στην οικονομικά αναπτυσσόμενη Ευρώπη δεν είναι ομοιόμορφη

Η Βουλγαρία ήταν ένα από τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που εισήγαγαν περιορισμούς στη χρήση πλαστικών σακουλών, όταν το 2011 εισήχθη τέλος 8 σεντ του ευρώ για τις λεπτότερες πλαστικές σακούλες.

Η πΓΔΜ (η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ) απαγόρευσε τη χρήση ελαφρών πλαστικών σακουλών σε καταστήματα λιανικής πώλησης και σε άλλες επιχειρηματικές εγκαταστάσεις τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η Σλοβενία ​​και η Κροατία αναμένεται να εισαγάγουν υποχρεωτικές χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο μέσος καταναλωτής στη Σερβία χρησιμοποιεί περίπου 300 πλαστικές σακούλες το χρόνο, σχεδόν μία την ημέρα. Η χώρα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει κάποια απαγόρευση ή υποχρεωτική χρέωση. Ωστόσο, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε προσπάθειες να μειώσει τη χρήση πλαστικών σακουλών και ήδη επιδοτεί την παραγωγή βιοδιασπώμενων σακουλών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Loading

Play