Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν τις χιονοστιβάδες για την αποτροπή ατυχημάτων

Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν τους παράγοντες που προκαλούν τις χιονοστιβάδες στη βορειοδυτική Κίνα, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν στην παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων και στη βελτίωση διαχείρισης των κινδύνων στην περιοχή.

propoli

Οι συγκοινωνιακές υποδομές στα βουνά Τιανσχάν στην Αυτόνομη Περιφέρεια των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα επηρεάζονται συχνά από χιονοστιβάδες με αποτέλεσμα να προκαλούνται κάθε χρόνο σοβαρά τροχαία. Ως εκ τούτου υπάρχει επείγουσα ανάγκη προσδιορισμού των παραγόντων ενεργοποίησης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ετοιμότητας για φυσικούς κινδύνους, επισημαίνει έρευνα.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Γεωγραφίας του Σιντσιάνγκ που υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών τα τελευταία επτά χρόνια παρατηρούσαν τις χιονοστιβάδες κατά μήκος της εθνικής οδού G218 στα δυτικά της οροσειράς Τιανσχάν. Συγκέντρωσαν επίσης μετεωρολογικά και σεισμολογικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χιονόπτωση είναι ο συνηθέστερος παράγοντας ενεργοποίησης μίας φυσικής χιονοστιβάδας και συνήθως οι μεγάλης κλίμακας χιονοστιβάδες προκαλούνται όταν η χιονόπτωση υπερβαίνει τα 20,4 χιλιοστά. Μια διαδοχική αύξηση της θερμοκρασίας και της σεισμικής δραστηριότητας επίσης επιδρά σημαντικά στον σχηματισμό μεγάλης κλίμακας χιονοστιβάδων στην περιοχή. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Mountain Science.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading