Το Netflix κατηγορείται για λογοκρισία επειδή απέσυρε επεισόδιο σατιρικής εκπομπής

Για λογοκρισία κατηγορείται η Netflix επειδή απέσυρε από την πλατφόρμα της στη Σαουδική Αραβία το επεισόδιο μιας σατιρικής εκπομπής που επέκρινε το σουνιτικό βασίλειο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

propoli

Στο επεισόδιο της εκπομπής «Patriot Act with Hasan Minhaj», ο Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής και χιουμορίστας μιλούσε για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και επέκρινε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

«Τώρα είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία που αγωνίζονται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις αλλά ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν είναι ένας από αυτούς» λέει μεταξύ άλλων ο Χασάν Μινάτζ σε αυτήν την εκπομπή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Netflix απέσυρε το επεισόδιο μετά από αίτημα του Ριάντ, επειδή το βίντεο αυτό παραβίαζε τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Η πλατφόρμα υπερασπίστηκε την απόφασή της, τονίζοντας ότι «στηρίζει την καλλιτεχνική ελευθερία σε όλον τον κόσμο» και ότι απέσυρε το συγκεκριμένο επεισόδιο από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας.

Η Κάρεν Άτια, η επιμελήτρια των άρθρων του Κασόγκι για την εφημερίδα Washington Post, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση της πλατφόρμας, ενώ πολλοί χρήστες της, μέσω του Twitter, έκαναν λόγο για «λογοκρισία».

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading