Τριγμοί στη Γουόλ Στριτ ταράζουν την Αθήνα

Το φαινόμενο της πεταλούδας στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου προκάλεσαν οι μεγάλες απώλειες στη Γουόλ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης.

propoli

Η κατρακύλα στην Νέα Υόρκη προκάλεσε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 9 μηνών του ευρύτερου δείκτη S&P 500.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε σχεδόν κατά 4% ενώ το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχανε 3,25% με την αγορά της Σαγκάης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5% και να υποχωρεί σε χαμηλά τετραετίας.

Ίδια εικόνα και στην Αυστραλία με τον δείκτη S&P/ASX200 να χάνει 2% και να βρίσκεται κάτω από τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τη βουτιά στην αμερικανική αγορά έριξε το φταίξιμο στη Fed, ενώ παράλληλα ανέφερε πως η πτώση αποτελεί διόρθωση «την οποία αναμέναμε, δεν είναι τίποτα σοβαρό».

Αναταραχή και στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη κλυδωνίζεται με τη διαφαινόμενη μετωπική σύγκρουση της Ιταλίας με την Ε.Ε., με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να διολισθαίνει 1,61% υποχωρώντας σε χαμηλό από τις 3 Απριλίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,21%, ακολουθούμενος από τον CAC 40 στο Παρίσι που αποδυναμώθηκε 2,11%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB οπισθοχώρησε 1,71% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 1,27% και έφτασε σε χαμηλό εξαμήνου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το μίνι κραχ στην παγκόσμια αγορά επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά των Αθηνών.

Παρά την παρέμβαση Στουρνάρα και τον περιορισμό των απωλειών το Χρηματιστήριο της Αθήνας διατήρησε και χθες το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη έκλεισε στις 625,83 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,05% παρά τη θετική εκκίνηση του 2,87% στις 642 μονάδες.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, εάν δεν εκδηλωθεί σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον (Bid στις τράπεζες), τότε δεν θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,45% στα 1,155 ευρώ. Βουτιά 3,90% η Εθνική Τράπεζα στα 14,8 ευρώ. Με πτώση 0,76% η μετοχή της Eurobank στα 0,4962 ευρώ -κοντά στα χαμηλά επίπεδα των 52 εβδομάδων. Βουτιά 2,40% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,10 ευρώ.

Loading