ΥΠΕΝ: Πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΥΠΕΝ: Πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση θα προβλέπει το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σε σχέση με εκείνο που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους. Ήδη ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας – όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΗ – αυξάνεται στο 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν ως το τέλος του έτους, ξεκίνησε σήμερα με τη συνεδρίαση της αρμόδιας κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμου Θωμά. Από το ΥΠΕΝ συμμετείχαν επίσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης. Το νέο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιουνίου 2019 στο αρχικό σχέδιο – που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους – καθώς και το “European Green Deal”.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το στρατηγικό πλαίσιο του ΕΣΕΚ να λειτουργήσει ως πυξίδα για τον σχεδιασμό των δράσεων στην ενέργεια και το κλίμα, τόσο του κράτους, όσο και των ιδιωτών. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σύνδεση του ΕΣΕΚ με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης, όπως το “Horizon Europe” και το “Invest EU” αλλά και της Ελλάδος, όπως η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει πλέον να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η χώρα πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας, όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι για την ενεργειακή απόδοση, να επιταχυνθεί η «απολιγνιτοποίηση» της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστική λειτουργία των εγχώριων ενεργειακών αγορών και να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας ως ενεργειακός κόμβος με ισχυρή συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Γεωργίας, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως και εκπρόσωποι των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, επιμελητηρίων και εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της ενέργειας και του κλίματος, αναδεικνύοντας τη διεύρυνση της Επιτροπής.

Η επόμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για το ΕΣΕΚ ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου 2019.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play