Φίτζι: Πρωτοποριακή μέθοδος θα βελτιώσει το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά

Φίτζι: Πρωτοποριακή μέθοδος θα βελτιώσει το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά

Η κυβέρνηση των Φίτζι υιοθέτησε ένα πρόγραμμα τεχνολογίας μεταφοράς εμβρύων για τη βελτίωση της γενετικής των βοοειδών και των γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Φίτζι έχει δεσμευθεί για το πρόγραμμα αυτό για να εξασφαλίσει την ταχεία εισαγωγή βελτιωμένων φυλών προκειμένου να αποκατασταθεί η βιομηχανία των βοοειδών από τις επιπτώσεις της φυματίωσης και της βρουκέλλωσης μέσω της παραγωγής ποιοτικών φυλών.

Η τεχνολογία εμβρυομεταφοράς αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ταχύτερη μέθοδος γενετικής βελτίωσης στα βοοειδή. Η διαδικασία βελτιώνει την αναπαραγωγή των βοοειδών μέσω της εισαγωγής γονιμοποιημένων εμβρύων in-vitro στη μήτρα μιας επιλεγμένης αγελάδας αποδέκτη, με σκοπό να καταστεί έγκυος. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των Φίτζι η τεχνολογία αυτή επέτρεψε την ανάπτυξη εμβρύων καθαρής φυλής σε αποστειρωμένες εργαστηριακές συνθήκες από τα βοοειδή δότες προς βοοειδή-δέκτες. Τα ωοκύτταρα (αυγά) συλλέγονται μέσω καθοδηγούμενης από υπερήχους αναρρόφησης των ωοθυλακίων σε οποιοδήποτε στάδιο του περιοδικού κύκλου της αγελάδας. Στη συνέχεια τα ωοκύτταρα γονιμοποιούνται και ωριμάζουν στο εργαστήριο με τη χρήση επιλεγμένου σπέρματος από έναν ταύρο. Τα έμβρυα που προκύπτουν στη συνέχεια καλλιεργούνται για άλλες επτά ημέρες και μεταφέρονται σε κατάλληλα συγχρονισμένες αγελάδες- αποδέκτες. Τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν, να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν αργότερα, ανάλογα με το σχέδιο αναπαραγωγής.

Πρόσφατα μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στη βιοτεχνολογία από την Αυστραλία μετέφερε 90 έμβρυα σε ντόπιες αγελάδες στα Φίτζι. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, τα ποσοστά εγκυμοσύνης που προκύπτουν με αυτήν την τεχνολογία αναμένονται αυξημένα σε ποσοστό πάνω από 50%, ανάλογα με την αναπαραγωγική ικανότητα των βοοειδών.

Ο Αυστραλός ειδικός στο Τεχνολογικό Τμήμα Αναπαραγωγής Σάιμον Γουόλτον δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη βιομηχανία βοοειδών και πλέον πρέπει να προσαρμόζονται καλύτερα σε πιο θερμές συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play