Γιατί δεν πείθονται οι αγορές για την Ελλάδα

Γιατί δεν πείθονται οι αγορές για την Ελλάδα

Μέσα σε μια εβδομάδα -7% ο τραπεζικός Δείκτης, οι τζίροι στα 20-25 εκατ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης κάτω από τα επίπεδα του 2015.

Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα μηνύματα από τις αγορές είναι απογοητευτικά: Το ελληνικό ομόλογο έπεσε μεν στο 4%, αλλά το χρηματιστήριο διακινούσε 20-25 εκατ. ευρώ μέχρι τις τέσσερις χθες το μεσημέρι, οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 7% ενώ ο Γενικός Δείκτης έχασε 2,89% σε επίπεδα τιμών κάτω από αυτά των Capital Controls του 2015 (745-750 μονάδες).

Μάλιστα, η συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε σύγκριση λ.χ. με τις ιταλικές είναι απογοητευτική. Κάθε φορά που η ιταλική αγορά και οι τράπεζες ανεβαίνουν, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σημειώνουν πτώση. Η σύγκριση με τις ιταλικές τράπεζες δεν είναι δίχως νόημα καθώς η τιμή/λογιστική αξία των ιταλικών κυμαίνεται μεταξύ 0,55-0,78 και οι ελληνικές μόλις που πλησιάζουν το 0,30 ενώ η Πειραιώς παραμένει με μεγάλο discount.

H εξήγηση που δίνει ξένος επενδυτής με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα είναι ότι «Οι ξένοι επενδυτές έχουν πειστεί πλέον ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αυξήσει τις αξίες. Κι έχουν αποστασιοποιηθεί από την ελληνική αγορά καθώς μια πλευρά των ξένων επενδυτών εδώ και καιρό υποστήριζε ξεκάθαρα “Μείνετε μακριά από την Ελλάδα”. Επιπλέον, με την παρούσα κατάσταση της οικονομίας δεν διαφαίνεται μια διατηρήσιμη και υγιής ανάπτυξη. Οι επενδυτές θέλουν το χρέος να είναι βιώσιμο και από την άλλη η οικονομία να πάρει μπρος με μείωση φόρων, ενώ παράλληλα η εισροή κεφαλαίων θα βοηθούσε σε μείωση του μεγάλου αποθέματος των κόκκινων δανείων».

Δεν εισρέουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Εισαγωγές με επιτόκιο 4,95%

Υποτίθεται ότι η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους των Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε ώστε η Ελλάδα να τα καταφέρει δίχως χρήματα από τους επίσημους δανειστές, αλλά από ιδιωτικές πηγές. Όπως φαίνεται αυτή η συμφωνία –η οποία δεν προσφέρει βιωσιμότητα στο χρέος– δεν αρέσει στις αγορές και αυτό αποτυπώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Εάν η ελάφρυνση του χρέους ήταν ουσιαστική, τότε οι τραπεζικές μετοχές θα ήταν οι πρώτες στις οποίες θα εισέρρεαν χρήματα – διότι η επένδυση στις τράπεζες είναι από τους πιο γρήγορους τρόπους για έναν επενδυτή να παίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει ενώ οι αγορές σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη θέλουν η μείωση των NPEs να φθάσει σε μονοψήφιο νούμερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά στο Χρηματιστήριο γίνονται εισαγωγές μικρότερων εταιρειών, αλλά δεν υπάρχει και μεγάλη ποιότητα. Μια εταιρεία δανείστηκε σε ομόλογα με επιτόκιο 4,95%, που είναι ένα δείγμα πώς τιμολογείται μια εταιρεία που διέθετε το μισό τζίρο σε δανεισμό.

Berenberg: Έγιναν βήματα αλλά χρειάζονται να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Σε έκθεσή της για την Ελλάδα, η Berenberg βλέπει μεν ελπίδα και φως στο τούνελ, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί βήματα, ωστόσο η Ελλάδα για να παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητά της, να μειώσει το απόθεμα των κόκκινων δανείων, να μειωθούν οι φόροι σε ανταγωνιστικά επίπεδα, να μειωθεί ο μεγάλος δημόσιος τομέας κτλ. Η Berenberg σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυο έδρες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό: Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η οποία είναι περισσότερο μεταρρυθμιστική, προηγείται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις.

Loading