Ανακαλύπτοντας τη μυστηριακή εικόνα του Παγγαίου

Ανακαλύπτοντας τη μυστηριακή εικόνα του Παγγαίου

Ο μικρός Ηλίας αναρωτιόταν πάντα καθώς το αυτοκίνητο ακολουθούσε τη διαδρομή από την Καβάλα προς τους Φιλίππους, λίγο μετά το ύψωμα του Αγίου Σίλα, ποιο είναι εκείνο το εντυπωσιακό βουνό στα αριστερά του, με τη χιονισμένη κορυφή να δεσπόζει. Η απάντηση ότι πρόκειται για το Παγγαίο έφερνε αυτόματα την επόμενη ερώτηση: «Μα πότε επιτέλους θα ανεβούμε στο Παγγαίο;».

Το όρος Παγγαίο, στα μάτια του 7χρονου φάνταζε ένα βουνό μυθικό, μεγάλο, εντυπωσιακό- και όχι άδικα. Το Παγγαίο συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Με υψόμετρο 1.956 μέτρων, είναι ένα βουνό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους περιηγητές και είναι εύκολα προσβάσιμο στους περισσοτέρους που αγαπούν την πεζοπορία.

Με αυτά τα εφόδια φτάνει κανείς σε μία από τις κορυφές του, το περίφημο “Πιλάφ Τεπέ”, τουρκική λέξη που σημαίνει η κορυφή του ρυζιού. Η σύγχρονη ελληνική ονομασία της κορυφής είναι “Αυγό” ενώ οι άλλες δυο κορυφές του είναι το “Μάτι” και το “Τρίκορφο”.

Φτάνοντας στην έδρα του ομώνυμου δήμου, την Ελευθερούπολη, 17 χλμ. δυτικά της Καβάλας, το αυτοκίνητο ακολουθεί την παλαιά εθνική οδό που διέρχεται μέσα από τα ορεινά χωριά του Παγγαίου. Λίγο μετά το Ακροβούνι, ο επισκέπτης παίρνει τον δρόμο για το Δασικό Χωριό (σ.σ. τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες μικρές προσπάθειες επαναλειτουργίας του).

Από εκεί, ξεκινά τη διαδρομή μέχρι να φτάσει στην περίφημη κοιλάδα του Ορφέα. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει, όσο πιο βαθιά μπαίνει μέσα στο βουνό, τόσο οι εικόνες που εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια του προκαλούν δέος, με τη φύση ν’ απλώνεται μπροστά του σε όλο της το μεγαλείο.

Τα φθινοπωρινά γήινα χρώματα κυριαρχούν παντού. Τα πεσμένα φύλα από τις οξιές και τα πλατάνια στρώνουν κυριολεκτικά τον δρόμο δημιουργώντας μια φανταστική εικόνα που μόνο στο Παγγαίο μπορείς να συναντήσεις

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play