Επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα που την προδίδουν
PIXABAY

Επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα που την προδίδουν

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα που πλήττει μία στις δέκα γυναίκες μέσα σε ένα χρόνο από το την ημέρα που γίνονται μητέρες. Μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά ή ξαφνικά.

Υπάρχουν μελέτες που αποκαλύπτουν, ότι οι μισές μητέρες εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή κατά το πρώτο έτος της γέννησης του παιδιού τους. Αυτό είναι η επιλόχειος κατάθλιψη, η οποία συνοδεύεται από άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και ψύχωση μετά τον τοκετό.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο, το 42% των προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων μητέρων δεν εντοπίζονται από γιατρό, ενώ μόνο το ένα πέμπτο των γυναικών ρωτάει ανοιχτά για την ψυχική του υγεία.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι τόσες πολλές νέες μητέρες δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται και μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Sarah McMullen του NCT, μεγαλύτερου ιδρύματος για τους νέους γονείς στην Αγγλία.

«Ορισμένες μητέρες δεν ανοίγονται για το πώς νιώθουν, καθώς φοβούνται ότι θα τους πάρουν το μωρό τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κανείς δικός τους άνθρωπος δεν τις ρωτάει ευθέως για την συναισθηματική τους κατάσταση».

Επιλόχειος κατάθλιψη: Συμπτώματα

Αν και η επιλόχειος κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα, υπάρχουν μερικά βασικά συμπτώματα:

Αυτά περιλαμβάνουν:

μειωμένη διάθεση

αίσθημα απελπισίας

υπερβολικό άγχος

αίσθημα ενοχών ότι δεν φροντίζουν ή δεν αγαπούν επαρκώς το μωρό τους

Επίσης, μπορεί να είναι ασυνήθιστα ευερέθιστες και κλαίνε αρκετά συχνά χωρίς προφανή αιτία

Επιπρόσθετα, οι νέες μητέρες μπορεί να έχουν ιδεασμούς, ή οι παράλογες σκέψεις, ή ανησυχητικές σκέψεις για το να βλάψουν τον εαυτό τους ή το μωρό, ακόμα και σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία.

Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν:

απώλεια της όρεξης

υπερφαγία με «πρόχειρο φαγητό»

δυσκολία στον ύπνο

πονοκεφάλους

κρίσεις πανικού και

δυσκολία συγκέντρωσης

Πηγή: iatropedia.gr

Loading

Play